Copil de 10 zile, diagnosticat cu o boală extrem de rară, salvat de o echipă de medici de la SCJU Târgu Mureș

Distribuie pe:

Un copil de 10 zile, diagnosticat după naștere cu o boală extrem de rară, malformație de venă Galen, a fost salvat, vineri, printr-o intervenție de embolizare în radiologie intervențională, de către o echipă multidisciplinară de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.

“Intervenția de embolizare a malformației a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformația complexă. Ulterior a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformația, să dea posibilitatea unei circulații normale a sângelui la nivelul creierului și funcționarea normală a inimii. Procedura de radiologie intervențională a fost realizată de către dr. Lucian Mărginean, medic primar de radiologie intervențională, și a durat aproximativ 3 ore. Aceasta s-a desfășurat în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, fiind extrem de dificilă și datorită vârstei pacientului”, a precizat SCJU Târgu Mureș, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.ro.

Potrivit SCJU, în timpul procedurii, pacientul a beneficiat de anestezie generală și monitorizarea complexă a funcțiilor vitale, asigurată de specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

La sfârșitul procedurii, pacientul a fost transferat în siguranță la Secția Clinică Neonatologie a SCJU Târgu Mureș, unde va fi tratat și monitorizat în continuare conform strategiei complexe stabilite anterior intervenției.

“La 6 săptămâni de la intervenție, pacientul va fi reevaluat, iar medicii vor decide conduita terapeutică. Echipa multidisciplinară este formată din dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională, coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, care a realizat intervenția, susținut de dr. Sorin Pașcanu, medic primar ATI, coordonatorul Compartimentului ATI pediatrie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, dr. Carmen Gliga, medic primar neonatologie, conf. dr. Manuela Cucerea, medic primar neonatologie, șefa Secției Clinice Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Elena Moldovan, medic neonatolog Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș”.

Lasă un comentariu