Proteste împotriva politicii anticulturale

Distribuie pe:

Biroul Executiv Permanent al Federației Cultură și Mass-media FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă în domeniile Cultură și Mass-Media, întrunit în 3 august, a decis convocarea în ședință extraordinară, pentru data de 8 august 2023, ora 13, a Consiliului Național pentru a stabili programul acțiunilor de protest ce vor fi declanșate împotriva politicii anticulturale ale Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu.

Membrii Biroului Executiv au luat act de elaborarea și transmiterea, de către conducerea Ministerului Culturii către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a proiectului anexei 3 - Cultură din Legea Salarizării Unitare fără nicio consultare reală cu organizația noastră și fără să se țină cont de propunerile transmise de Federația FAIR-MediaSind încă din luna martie 2023! Propunerile Ministerului Culturii privind anexa 3 din Legea Salarizării generează importante retrogradări și diminuări salariale, precum și discriminări între diferite categorii de lucrători și instituții din domeniu.

Același dispreț față de lucrătorii din Cultură și Mass-media a fost manifestat și de către noua conducere a Ministerului Muncii, care a eliminat organizațiile reprezentative din domeniul Cultură și Mass-Media din programul negocierilor stabilit cu partenerii sociali pentru noua Lege a salarizării. Practic, în programul de negocieri stabilit cu organizațiile patronale și sindicale, domeniile Cultură și Mass-media lipsesc cu desăvârșire!

Totodată, Biroul executiv al Federației FAIR-MediaSind a luat act și de proiectul de OUG privind măsurile de austeritate preconizate de Guvern, care vor genera disponibilizări masive, blocarea activității în unele domenii, eliminarea voucherelor de vacanță, a indemnizației de hrană pe baza unor criterii discriminatorii și aberante, cu consecințe dramatice față de salariați și familiile acestora.

Desconsiderarea lucrătorilor din Cultură și Mass-Media de către actuala Coaliție guvernamentală nu este o surpriză, având în vedere adoptarea de către Guvern a Statutului Lucrătorului Cultural, care elimină sindicatele din procesul dialogului social, dar și maniera în care s-a desfășurat, în ultimul timp, dialogul social la nivelul Ministerului Culturii.

Această atitudine batjocoritoare la adresa lucrătorilor din Cultură și Mass-Media nu va rămâne fără răspuns din partea membrilor organizațiilor afiliate. Reprezentanții sindicali vor decide săptămâna viitoare acțiunile de protest care se impun, mergând până la declanșarea grevei generale în instituțiile din Cultură și Mass-Media.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale, la care este membru cu drepturi depline - Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor și UNI Global Union, va sesiza instituțiile internaționale și europene față politica anticulturală a Guvernului Ciolacu.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent

Lasă un comentariu