România la superlativ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cel mai înalt drum rutier din România; traversează Munții Parâng și ajunge la altitudinea de 2.145 m. în Pasul Urdele. 2) Raiul păcătoșilor, cel care dă numele uneia din cele mai pitorești văi din țară, situată în Munții Apuseni din județul Bihor; are numeroase peșteri, izbucuri, chei și cascade - Orașul din Valea Prahovei, județul Brașov, situat la cea mai mare altitudine din țară (1.060 m.). 3) Nicolae Zamfir - Periferii la Amara! 4) Gară în Coreea de Sud - Comună în județul Sălaj, pe al cărei teritoriu a fost descoperită în anul 1969, în locul numit “Poiana lui Dănilă”, un tezaur monetar din anii 1660-1699 - Negație. 5) Mănăstire de călugări situată în partea de sud-vest a României, pe malul stâng al Dunării, cea mai veche ctitorie voievodală de pe teritoriul actual al României - Camere la țară, de la care provine numele singurului sat românesc medieval locuit, situat pe teritoriul orașului Brezoi, județul Vâlcea. 6) Intrarea și ieșirea din Urziceni! - Lac de acumulare în Munții Cindrel, pe teritoriul comunei Sadu din județul Sibiu, format de barajul “Gâtul berbecului”, ridicat între 1949 și 1956; este primul baraj arcuit din România. 7) Bani (fig.) - Ieșirea din Vama! - Intrarea în Ploiești! 8) Sfântă al cărei nume îl poartă singurul lac vulcanic din România, situat în Masivul Ciomatu din județul Harghita - Comună din județul Sălaj, localitatea cu cea mai scurtă denumire din țară - “Tentative Basic Of Issue” (acronim). 9) Oraș și zonă administrativă în Nigeria - Comună în județul Sibiu în care se află o biserică reconstruită în perioada 1242-1250, în stilul goticului timpuriu, cea mai veche de acest tip din România. 10) Produs galinaceu, cu un Muzeu în comuna Vama, județul Suceava, unic prin modul de organizare și valoarea exponatelor - Curmătură - Periferii la Acapulco! 11) “Ocna Pustie” mai este numit acest lac situat în orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu, cel mai adânc lac antroposalin din România și din Europa (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Cea mai mare mlaștină oligotrofă din România, situată la 880 m. altitudine, în comuna Poiana Stampei din provincia istorică Bucovina (2 cuv.). 2) Comună din județul Neamț, pe teritoriul căreia domnitorul Ștefan cel Mare a ctitorit, pe osemintele eroilor căzuți pentru apărarea Moldovei în lupta de la Pârâul Alb, biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, un adevărat mausoleu, unic în țară. 3) Ieșirea din Arad! - în centru la Hida! - Localitate în Slovacia. 4) Oraș în județul Caraș-Severin, legat de orașul Oravița prin prima cale ferată montană din România - Metal prețios, al cărui muzeu din orașul Brad, județul Hunedoara, deține cea mai mare colecție de piese native din Europa. 5) Cel mai mare centru de relaxare a trupului și minții de acest fel din România se numește “Therme” și este situat în apropierea capitalei București - Comună în județul Brașov, pe teritoriul căreia se află cel mai lung tunel feroviar din România (4.370 m). 6) Suprafață agricolă - Cârpă la englezi - Indicativul auto al județului Satu Mare. 7) Lac de acumulare din apropierea localității Remeți, județul Bihor, situat într-o minunată vale a Munților Apuseni, într-una din cele mai frumoase și pitorești zone din țară - Ființă... din România! - Animale care dau numele celei mai mari cascade din România, situată în Munții Rodnei, în apropierea orașului Borșa. 8) Malurile Padului! - Stațiune în județul Mureș, în care se află Iacul helioterm Ursu, unic în lume. 9) Puiul caprei - Afirmație - Una din cele mai prețioase construcții din lume este acest castel situat pe o stâncă abruptă, în apropierea municipiului Brașov; oferă o vedere excepțională asupra Văii Moeciu și a Țării Bârsei. 10) Ieșirea din Tismana! - Sat în comuna Hărău, județul Hunedoara, în care a fost amenajată “Giardini di Zoe”, asemănătoare grădinilor aristocratice din Europa, cea mai mare de acest fel din România. 11) Municipiu în partea central-vestică a țării, reședința județului Alba, în care se află cetatea “Alba Carolina”, cea mai mare cetate din România (2 cuv.).

Dicționar: OBIN, RIJAU, TAJOV, RAG.

Gh. HUZA

Dezlegarea careului “Destinații turistice”, apărut în 29 iulie 2023: SFANTASOFIA; LIBIAN; LYON; OGA; MADAR; G; VARNA; ER; SE; A; YA; BAIKAL; KP; RA; L; O; F; KIEV; DUBOVA; AS; ANU; ISOL; RAB; ABAG; LL; S; GALAPAGOS; TAHITI; ROS.

Lasă un comentariu