Ministrul Muncii și-a dat demisia

Distribuie pe:

Demisia lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii reprezintă un gest de onoare, a declarat, ieri, premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern. “Este evident că la ședința de Guvern de astăzi cel mai important subiect este situația din sistemul de protecție a bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități. Este cât se poate de clar, evident, că, dintr-un cumul de factori care țin atât de stat, cât și de zona privată, activitatea de protecție a persoanelor vârstnice și vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial. Am văzut, din păcate, în ultimele zile, prea multe situații care probează că această activitate a devenit o afacere cinică în care se urmărește profitul cu orice preț, deseori chiar prin suferințe crunte provocate seniorilor noștri. Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie, de compasiune cu soarta unor oameni pe care viața i-a lovit atât de crud”, a afirmat prim-ministrul.

El a adăugat că “așa ceva se va sfârși, oricât de multe și de dure schimbări” vor trebui făcute.

“Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză, este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că rezultatul preliminar al verificărilor pe care le-a solicitat la nivel național arată că, după controlarea a 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise. “Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite se va schimba ceva de fond cu aceste controale”, a transmis șeful Executivului. (Agerpres)

Comisarul – șef Dumitru Bîltag, numit la conducerea IPJ Ilfov

Fostul comandant al IPJ Mureș, comisarul - șef Dumitru Bîltag a fost împuternicit să exercite atribuțiile de șef al IPJ Ilfov, a anunțat Poliția Română. “Cu data de 12 iulie a.c., prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Dumitru Bîltag a fost împuternicit să exercite atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov. Ofițerul are o vastă experiență managerială, în trecut îndeplinind funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, funcția de director al Oficiului Național de Protecție a Martorilor și cea de adjunct al Inspectoratului General pentru Imigrări”, a anunțat, miercuri seară, Poliția Română.

Fostul șef al IPJ Ilfov a demisionat în urma scandalului legat de centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

Guvernul a aprobat extinderea ordinului de protecție pentru victimele tuturor formelor de violență

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecție la toate categoriile de victime și la toate formele de violență, pe lângă cea domestică, a anunțat, joi, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

“La inițiativa Ministerului Justiției și Ministerului de Interne, Guvernul a aprobat (...) un proiect de lege revoluționar, un proiect care protejează victimele violenței, nu doar pe cele care fac parte din familii, împotriva agresorilor. Este legea ordinului de protecție, o inițiativă de care societatea românească are foarte mare nevoie pentru a putea combate violența și care asigură cadrul legal necesar pentru profesioniști, pentru polițiști, pentru magistrați, procurori, judecători, pentru a preveni cazurile grave de violență, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească”, a declarat Gorghiu, la Palatul Victoria.

“Practic, prin acest proiect de lege se va extinde ordinul de protecție la toate categoriile de victime care au nevoie de protecție și la toate formele de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor”, a explicat ministrul Justiției. Ea a precizat că, până acum, ordinul de protecție legiferat în 2012 și ordinul de protecție provizorie legiferat în 2018 protejau doar victimele violenței domestice. “Prin această extindere propusă prin această legea astăzi se depășește perimetrul familiei, protecția devenind una generală. (...) Victima, ca atare, va fi protejată indiferent de cine este agresorul. De asemenea, de acum, legea se va referi la toate formele de violență, se va interveni de către organele abilitate nu doar în cazul violențelor fizice, pot fi și acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, urmărirea în mod repetat sau fără drept sau interes legitim a unei femei sau supravegherea locuințelor acestora și așa mai departe”, a menționat Alina Gorghiu. (Agerpres)

Lasă un comentariu