ALĂTURI DE MUREȘENI, PENTRU O CORECTĂ INFORMARE!

Distribuie pe:

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș desfășoară, în această perioadă, activități de informare a cetățenilor cu privire la noile modificări legislative în materie penală.

Astfel, în cursul zilei de 12 iulie, polițiștii rutieri, de prevenire și siguranță școlară au fost prezenți în mijlocul comunității mureșene pentru a informa despre noile prevederi, referitoare la faptul că nu se mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul anumitor infracțiuni.

Mai exact, Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial, urmând a intra în vigoare.

Modificarea adusă art.91 din Codul Penal prevede că: “(3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Amintim faptul că, de la începutul anului 2023, în județul Mureș,  o persoană a decedat, 2 au fost rănite grav și 2 rănite ușor în urma unor astfel de accidente de circulație.

Tot de la începutul anului, polițiștii mureșeni au depistat 71 de persoane care au condus autovehicule fără a deține permis de conducere emis de autoritățile naționale, 72 având dreptul de a conduce suspendat și alte 349 de persoane care au condus autovehicule, deși se aflau sub influența alcoolului (310) sau a substanțelor cu efect psihoactiv (39).

149 dintre cei depistați sub influența alcoolului au fost sancționați contravențional, concentrația de alcool rezultată fiind până la pragul de infracțiune, iar în cazul celorlalți au fost întocmite dosare penale.

Reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, prin depistarea conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe reprezintă o prioritate pentru polițiștii mureșeni, zilnic desfășurându-se activități în acest sens.

Polițiștii vă recomandă:

- Nu uitați să fiți responsabili la volan, să fiți atenți la viața dumneavoastră și să nu fiți indiferenți raportat la ceilalți participanți la trafic!

- Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere!

- Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzează:

* deficiențe de vedere;

* încetinirea reflexelor;

* reducerea concentrării și a vigilenței;

* crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina să adormi la volan.

IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu