299 de lei, indemnizația de șomaj pentru absolvenți

Distribuie pe:

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) le amintește absolvenților de învățământ din promoția 2023 că, în termen de 60 de zile de la absolvire, se pot înregistra în evidențele instituției pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării pe piața muncii.

În cazul absolvenților de liceu (indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat), termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor.

“Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza cărora își au domiciliul și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării.

De asemenea, persoanele înregistrate în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă pot beneficia de prime de mobilitate, de acestea putând beneficia și absolvenții de învățământ.

Pentru a veni în sprijinul integrării pe piața muncii a persoanelor înregistrate, în luna octombrie ANOFM va organiza, la nivel național, bursa locurilor de muncă pentru absolvenți.

Subliniem faptul că, după expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenții s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă, aceștia pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare, pentru o perioadă de 6 luni”, explică ANOFM, într-un comunicat de presă.

Cum în acest an indicele social de referință care stă la baza calculului indemnizației pentru șomaj este de 598 de lei, înseamnă absolvenții vor beneficia de o indemnizație în cuantum lunar de 299 de lei.

*

Informații detaliate privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afișate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare sau pot fi obținute prin contactarea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu