Rusia condamnă decizia SUA de a trimite muniție cu dispersie în Ucraina

Distribuie pe:

Casa Albă a mărturisit de fapt că a comis crime de război acceptând să trimită muniții cu dispersie în, Ucraina, potrivit unor declarații difuzate duminică seara de ambasada Rusiei în SUA, relatează Reuters.

“Am urmărit cu atenție declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, despre furnizarea de muniții cu dispersie în Ucraina. Oficialul a recunoscut de facto comiterea de crime de război de către Statele Unite în conflictul ucrainean”, a scris ambasada rusă pe aplicația de mesagerie Telegram.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de folosirea de muniții cu dispersie în războiul pe care Moscova îl duce de 500 de zile împotriva Kievului. Ucraina a promis săptămâna trecută că munițiile pe care SUA au decis să le livreze Kievului nu vor fi folosite în Rusia.

Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în fața Rusiei, inclusiv muniții cu dispersie, depășind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului. Anunțul Washingtonului a atras critici puternice din partea ONG-urilor și a pus într-o situație stânjenitoare țările europene.

Aceste arme extrem de controversate pot dispersa până la câteva sute de încărcături explozive mici și sunt acuzate că provoacă multe victime civile colaterale.

Ele sunt interzise în multe țări, în special europene, semnatare ale Convenției de la Oslo din 2008, la care nici Statele Unite, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt părți. (Agerpres)

Parlamentul, reunit în ședință comună pentru a vacanta funcția de director SRI

Senatul și Camera Deputaților s-au reunit, luni, în ședință comună pentru a declara vacantă funcția de director al Serviciului Român de Informații, în urma demisiei lui Eduard Hellvig. Sunt prezenți 280 de parlamentari. Joia trecută, președintele Klaus Iohannis a transmis președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, și președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, o scrisoare prin care le propune să ia act de retragerea din funcția de director SRI a lui Hellvig.

“În temeiul prevederilor art. 65, alin. 2, lit h din Constituția României și ale art. 23 din legea nr.14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații cu modificările și completările ulterioare, vă propun să luați act de retragerea din funcția de director al SRI a lui Eduard Hellvig și să declarați vacantă această funcție, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, se arată în documentul transmis de Iohannis. Acum o săptămână, Eduard Hellvig a anunțat că renunță la funcția de director al Serviciului Român de Informații. (Agerpres)

Lasă un comentariu