Eduard Hellvig s-a retras din funcția de director al SRI

Distribuie pe:

Luni, președintele Iohannis a luat act de retragerea lui Eduard Hellvig din funcția de director al SRI și a apreciat că mandatul acestuia a marcat “restaurarea credibilității și modernizarea consistentă” a instituției. “Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o”, afirmă șeful statului într-o declarație de presă. El spune că SRI a “redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională”.

Șeful statului subliniază că pe perioada mandatului lui Eduard Hellvig s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. “Prin cele două proiecte principale, Regio și Centrio, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni - mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic”, adaugă el. Președintele Iohannis precizează că tot sub conducerea lui Eduard Hellvig la SRI s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de serviciu de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Președintele Klaus Iohannis îl decorează cu Ordinul Național “Steaua României” pe Eduard Hellvig. “În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor”, afirmă șeful statului într-o declarație de presă. Șeful statului a semnat, luni, decretul de decorare. Potrivit decretului, președintele Klaus Iohannis i-a conferit ordinul lui Eduard Hellvig în semn de “înaltă apreciere pentru excepționala implicare în reformarea și consolidarea pe baze moderne a Serviciului Român de Informații, ca structură permanent adaptată la noile cerințe și provocări de securitate, contribuind la recunoașterea excelenței acestei instituții de securitate a statului român în cadrul comunității interne și internaționale de informații.

Într-o declarație de presă la sediul SRI, Eduard Hellvig a precizat că a discutat “deschis” pe această temă cu președintele Klaus Iohannis în ultimele săptămâni.

“Finalizarea proceselor de actualizare operațională a SRI mă obligă, în egală măsură, și la analiză cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor în raport cu valorile care mă definesc, cu lucrurile în care cred și sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales să-l slujesc. Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director al SRI au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu președintele României, căruia îi mulțumesc cu acest prilej pentru susținerea constantă arătată de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelese pe deplin și pe care vi le împărtășesc și dumneavoastră”, a spus Eduard Hellvig.

Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații, generalul Răzvan Ionescu, urmează să preia conducerea interimară a instituției. (Agerpres)

Lasă un comentariu