Morți de căldură

Distribuie pe:

După 2014, între 30.000 și 35.000 de persoane au murit în timpul verii în Franța din cauza efectelor căldurii, a estimat Agenția franceză de sănătate publică, subliniind că acest număr de decese nu se referă doar la episoadele de caniculă.

“Trebuie remarcat faptul că o parte semnificativă - o treime - se referă la persoane cu vârsta sub 75 de ani”, subliniază studiul publicat de Agenția franceză de sănătate publică, unul dintre primele studii care evaluează legăturile dintre căldură și mortalitate în Franța în ultimii ani, într-un context marcat de efectele probabile ale încălzirii globale.

Ultimii ani au fost într-adevăr marcați de o creștere a numărului de episoade de caniculă - perioade cu căldură foarte mare -, în special în 2019 și 2022.

Agenția de sănătate publică a publicat deja cifre care arătau un număr crescut de decese în timpul acestor canicule. Astfel, ea înregistrase aproape 3.000 de decese în plus, vara trecută, în timpul celor trei valuri de caniculă.

Ultimul studiu merge însă mai departe, evaluând mortalitatea legată de toate perioadele de căldură estivale și nu doar de vârfurile valurilor de căldură.

Într-adevăr, “expunerea populației generale în zilele călduroase în afara valurilor de caniculă (...) este adesea percepută ca neprezentând o problemă de sănătate, deși ea este asociată cu un risc crescut de deces”, subliniază studiul.

Agenția franceză de sănătate publică estimează că între 29.612 și 34.975 de decese pot fi atribuite căldurii din timpul verii în perioada cuprinsă între 2014 și 2022, de trei ori mai mult decât decesele legate doar de episoadele de caniculă.

Lasă un comentariu