Cum putem trăi cu 10 ani mai mult

Distribuie pe:

Prof. dr. Clyde Yancy, șeful secției de cardiologie din cadrul Universității Northwestern (Evanston, statul Illinois, SUA), a declarat că o mai mare atenție pentru starea de sănătate ar putea adăuga un deceniu sau mai mult la viața unei persoane. Renumitul cardiolog consideră că fiecare om are o șansă de 90% să-și sărbătorească ziua de naștere la nouăzeci sau la o sută de ani - fără boli de inimă, accident vascular cerebral (AVC), boli cronice inclusiv cancer -, cu condiția să urmeze 7 reguli simple.

1. O viață activă. Lipsa de activitate fizică poate reduce cu aproape patru ani durata de viață. Prsoanele inactive din punct de vedere fizic sunt de două ori mai predispuse riscului de boli cardiace și AVC.

2. Controlul nivelulului de colesterol. Nivelul ridicat de colesterol în sânge duce la acumularea depozitelor de grăsime în artere, crescând riscul de boli de inimă și de AVC.

3. Regim alimentar sănătos. Alimentația corectă este unul dintre elementele cele mai importante care vor îmbunătăți sănătatea. Urmați această regulă, deoarece este foarte ușoară. Pentru a menține o sănătate bună, este deosebit de important să consumați o cantitate mare de fibre, cereale, legume și fructe proaspete.

4. Controlul tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este numită și “ucigașul tăcut” deoarece adesea nu dă semne de avertizare. Controlul tensiunii arteriale poate reduce riscul de AVC cu până la 40% și riscul de atac de cord cu până la 25%.

5. Greutatea corporală. Excesul de greutate este un factor major de risc pentru bolile de inimă și AVC. Obezitatea poate reduce speranța de viață cu aproape patru ani, fiind, adesea, complicată cu diabet zaharat și hipertensiune arterială.

6. Gestionarea bolii diabetice. Diabetul mărește riscul de hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli coronariene și AVC, în special, dacă nivelul de zahăr în sânge este controlat insuficient.

7. Renunțarea la fumat. Zeci de mii de oameni mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun și pe mii de nefumători îi așteaptă aceeași soartă din cauza expunerii la fumatului pasiv. Odată ce o persoană renunță la fumat, riscul de boli de inimă și de AVC începe să scadă. După 15 ani, riscul nu va fi mai mare decât cel al unui nefumător.

Dr. Yancy este sigur că transformarea oamenilor în longevivii centenari va contribui la economisirea a miliarde de dolari, prin reducerea costurilor de tratare a bolilor cardiovasculare. Oamenii își vor economisi propriii bani, în loc să-i cheltuiască pe tratamente. (sursa - cbc.ca/news/health/lifestyle...)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu