Haiducul, poetul și... Codul lui Dumnezeu

Distribuie pe:

* “Dumnezeule al puterii și al dreptății, privește spre poporul tău îngenunchiat înaintea evangheliei Tale. El nu vrea alta decât dreptatea TA; ascultă și binecuvântează rugămintea sa. Dă putere brațului său și dușmanii tăi vor pieri. Varsă în sânul lui curajul, în mâna sa încredințarea și orânduiala sa. Izbăvește și sloboade pe tot cel ce suferă. Înalță și însuflețește poporul acesta, care moare, ca să facă să trăiască asupritorii săi. Scapă-l de abuzul ce se face cu instituțiile și chiar cu virtuțile sale, scapă-l de abuzul clăcii, de infama iobăgie necunoscută de părinții noștri, de corvoada drumurilor și a șoselelor, de acele munci ale lui Faraon, de orice silnicie și nedreptate. Dă-i timpul și locul cu care ai înzestrat pe om, fă-l să se bucure de roadele muncii sale. Mângâie, Stăpâne Doamne, un popor zdrobit de suferință, ridică-Te și fă știut lumii că Tu ești Dumnezeul celor harnici și al fiecărui om care se apropie de Tine prin muncă” (Discurs ținut de Popa Șapcă, la sfințirea Steagului pe Câmpia Islaz în anul Domnului 1821, în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu).

Popa Șapcă (Radu Șapcă)(1795-1876), preot, haiduc și revoluționar român. Cu el se încheie epoca haiducilor și pandurilor aleși din Oltenia. Se află printre organizatorii Marii Adunări de la Islaz și a cetelor de haiduci. După înăbușirea Revoluției de la 1848 este surghiunit și nevoit să plece în exil. Revine în 1864 pe vremea domnitorului Cuza, la insistențele lui Dimitrie Bolintineanu, după care este ales stareț al Mănăstiri Cozia. I s-a ridicat o statuie și foarte multe străzi din orașele, satele și comunele Țării, poartă numele patriotului haiduc și revoluționar, pe numele de Radu Șapcă..

***

* “Nu destăinui prietenului tău toate secretele vieții tale; se poate prea bine ca într-o zi să-ți devină dușman. Nu fă dușmanului tău tot răul pe care îl poți face; se poate prea bine ca într-o zi să-ți devină prieten.

Saadi (1200-1292), unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori persani. Este autorul a două volume de “CULEGERI” de un pronunțat caracter moralizator: Golestan - Grădina Florilor și Bustan - Grădina Fructelor. Are sute de catrene și multe scrieri pur lirice.

***

* “În cartea sa, «Codul lui Dumnezeu», Gregg Braden emite ipoteza că numele lui Dumnezeu este codificat, la propriu, în fiecare corp uman. Din cercetările lui Gregg reiese faptul că elementele de bază ale ADN-ului - hidrogen, azot, oxigen și carbon - corespund unor litere specifice din alfabetul ebraic, care se traduc apoi în unul dintre numele originale ale lui Dumnezeu. El crede că, în momentul în care ne vom da seama că semnătura lui Dumnezeu este conținută în celulele fiecărei persoane de pe Pământ, omenirea va avea dovada de care are nevoie pentru a învinge răul cu binele. Dacă numele lui Dumnezeu este conținut în însuși ADN-ul nostru, atunci este logic să credem că EL stă la baza vieții”.

P.S. Tobit cap 4, vers. 7-8: “De la nici un sărac să nu-ți întorci fața ta și atunci nici de la tine nu se va întoarce fața lui Dumnezeu. Când ai mult, dă mai mult, dacă ai puțin, dă mai puțin, dar nu pregeta să faci milostenie”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu