Sprijin financiar pentru unitățile de cult din România

Distribuie pe:

Plenul Senatului a adoptat, zilele trecute, un proiect care vizează stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România.

Potrivit Expunerii de motive, de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru constituirea ori repararea lăcașurilor de cult care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor religioase, pentru constituirea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult.

Proiectul, inițiat de parlamentari UDMR, susținut de PNL, PSD și minorități, pentru modificarea art. 3, alin.(3) din Ordonanța Guvernului nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată. (AGERPRES)

Legile Educației merg la promulgare

Curtea Constituțională a României a respins, ieri, sesizările depuse de USR si Forța Dreptei în legătură cu legile Educației. Cele două formațiuni politice au contestat la CCR noile legi ale Educatiei, pe motiv că acestea conțin mai multe prevederi neconstituționale care ar limita dreptul la învățătură al copiilor și ar încălca principiul egalității în drepturi.

Decizia CCR arată însă că sesizările opoziției sunt neîntemeiate, prin urmare, pachetul de legi merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Președintele SUA l-a calificat pe omologul său chinez drept dictator”

Semnele de aplanare a tensiunilor nu au durat mult: abia s-a întors secretarul de stat american din vizita sa în China, că președintele american Joe Biden l-a calificat pe omologul său chinez Xi Jinping drept “dictator”, remarcă aspru criticată miercuri de Beijing, informează AFP.

Făcând referire la un episod recent în timpul căruia SUA au distrus un balon chinez care, potrivit Washingtonului, spiona teritoriul american, Joe Biden a afirmat că “motivul pentru care (președintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin de materiale de spionaj este acela că el nu știa că (acest aparat) se afla acolo”.

Biden a făcut aceste declarații în timpul unei recepții în California cu donatori ai Partidului Democrat, în prezența unor jurnaliști. “Este foarte stânjenitor pentru dictatori atunci când ei nu știu ce s-a întâmplat”, a continuat Biden, adăugând: “Atunci când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) a fost foarte stânjenit și chiar a dezmințit că (aeronava) se afla acolo”.

Întrebat cu privire la acest subiect, o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, a condamnat aceste afirmații, deloc surprinzător. “Această remarcă a părții americane este cu adevărat absurdă, foarte iresponsabilă, nu reflectă realitatea, contravine practicilor diplomatice și aduce gravă atingere demnității politice a Chinei”, a declarat ea pentru presă. “Aceasta este o provocare politică pe față”, a denunțat ea.

Aceste schimburi verbale au loc după ce secretarul de stat american Antony Blinken și-a încheiat luni vizita de două zile la Beijing, prima a unui șef al diplomației americane în ultimii aproape cinci ani. Întrevederea sa cu Xi Jinping a fost salutată de cele două țări drept o reușită după luni de tensiuni, în pofida persistenței unor divergențe profunde.

Tot referitor la Xi Jinping, Joe Biden a mai spus: “Suntem într-o situație în care el vrea din nou să stabilească o relație”. Președintele american a apreciat că Blinken a făcut “treabă bună” în China, însă a explicat că “va fi nevoie de timp” pentru a aplana relațiile foarte tensionate între cele două mari puteri. “De altfel, eu vă promit, nu vă faceți griji în legătură cu China. (...) China are mari dificultăți economice”, a mai spus președintele democrat de 80 de ani, în campanie pentru realegerea sa. (Agerpres)

Lasă un comentariu