Anul acesta se împlinesc 10 ani de la fondarea comunității La blouse roumaine și de la prima ediție a Zilei Universale a Iei.
Data de 24 iunie pentru celebrarea Zilei Universale a Iei nu a fost aleasă la întâmplare, explică reprezentanții ONG La Blouse Roumaine pe pagina lor de socializare.
*Ne-am dorit ca IA, cămașa tradițională, să fie purtată într-o zi cu semnificații profunde pentru cultura românească, care să aducă aproape de noi proiecția țesăturii și a motivelor cusute în valori, datini, ritualuri, obiceiuri, sărbători.
* Ne-am dorit să promovăm atât sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de Vară, cât și cea străveche, ancestrală a Sânzienelor și Drăgaicei, cu toate manifestările care le însoțesc – slujbe religioase, culesul plantelor de leac, aprinderea focurilor purificatoare, aruncarea coronițelor de sânziene, hora și bucuria oamenilor de a fi împreună.
* Ne-am dorit să celebrăm împreună cu Europa și emisfera nordică sărbătorile din preajma Solstițiului de vară, unindu-ne în diversitate și la nivel cultural. În multe țări europene zilele cuprinse între 21 și 24 iunie și 7 iulie sunt declarate sărbători naționale, de la Sfântul Ioan în sud și vest până la Ivan Kupala și Midsommar în nord și est.
* O veche legendă din Maramureș, care spune că Sânzienele purtau cămăși albe peste care erau prinse flori, ne-a convins în 2013 să credem că poate așa a fost creată IA, cămașa femeiască de sărbătoare a poporului român. Și nu e rău să asculți ce îți spune intuiția. Vedem clar doar cu inima. Tot ce e esențial e invizibil pentru ochi.
Pictorul francez Henri Matisse (1869-1954) a pictat La blouse roumaine (foto) la Nisa, între 1939 și 1940. Ia românească i-a adus bucurie, l-a inspirat într-o perioadă în care războiul bătea la ușa Europei. Ea a fost pentru Matisse un manifest al optimismului, luminii și frumuseții.
În 2018, ia, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității, UNESCO.
Tabloul află la Musée National d’Art Moderne din Paris.