A început Evaluarea Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a

Distribuie pe:

Prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (Limba și literatura română) - sesiunea 2023 s-a desfășurat ieri, 19 iunie. Au fost prezenți 4.042 candidați (176 dintre cei înscriși inițial nu s-au prezentat la examen). În județul Mureș nu a existat niciun candidat eliminat pentru tentativă de fraudă. Vor urma proba la Matematică, miercuri, 21 iunie, la Limba și literatura maternă, joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16 - 19) și 29 iunie (în intervalul orar 8 - 12). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de părinți/reprezentanții legali ai candidaților minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie, am aflat de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale, informează Ministerul Educației.

TELVERDE pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități

Pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100. Numărul este disponibil pe durata probelor scrise (19 - 22 iunie, între orele 8 - 16).

B.L.

Lasă un comentariu