Tensiuni în Kosovo: Sârbii, acuzați că au răpit trei polițiști kosovari

Distribuie pe:

Kosovo și-a închis frontiera pentru mărfurile și vehiculele din Serbia, ca răspuns la presupusa răpire a trei polițiști kosovari de către forțe de securitate sârbe în nordul Kosovo, transmite joi dpa, preluând media de Pristina, care cita autoritățile vamale și un purtător de cuvânt guvernamental.

Potrivit AFP, tensiunile între Belgrad și Pristina s-au acutizat miercuri după arestarea de către Serbia a trei polițiști kosovari.

Serbia a declarat că aceștia se aflau pe teritoriul său, erau în ținută militară și dotați cu arme automate, GPS, hărți și alte echipamente.

“Banda teroristă a fost arestată azi (miercuri), la 12.38, în teritoriul Serbiei centrale, în zona satului Gnjilica, în municipalitatea Raska”, a declarat pentru presă Petar Petkovic, șeful biroului sârb pentru Kosovo.

Gnjilica se află la circa 6 km de un post de frontieră cu Kosovo.

Guvernul de la Pristina a declarat însă că polițiștii au fost “răpiți” în teritoriul kosovar și că aceștia făceau parte dintr-o unitate de supraveghere a frontierei, dispărând după ce semnalaseră o incursiune a unor bărbați mascați și înarmați în apropiere de Leposavic, în nordul Kosovo.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Belgradul că i-a răpit pe polițiști, cel mai probabil ca “un act de răzbunare” după arestarea unui șef prezumtiv al unei grupări paramilitare sârbe, marți.

Pristina a interzis imediat intrarea în Kosovo a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental, Perparim Kryeziu.

Președintele sârb Aleksandar Vucic l-a acuzat pe Albin Kurti că “vrea să provoace un război”, și a promis că Serbia “va face totul” pentru a evita un conflict. “Suntem la un moment de răscruce, vom continua să avem pace sau nu?”, a întrebat el. “Mă tem să nu fi trecut Rubiconul și să nu fie foarte dificil să se revină la normal”, a declarat el la televiziunea sârbă.

Tensiunile între Belgrad și Pristina s-au amplificat după instalarea în mai a unor primari etnici albanezi în patru localități din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbii din Kosovo. (Agerpres)

Lasă un comentariu