Putin amenință că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict nuclear. Tancurile occidentale “ard frumos”

Distribuie pe:

Vladimir Putin  amenință că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict nuclear, avertizând că, în cazul unui Al Treilea Război Mondial, “nu vor exista câștigători, inclusiv America”.

“Amenințările despotului de a-și escalada invazia vin în timp ce forțele ruse și-au continuat atacul asupra Ucrainei, lansând (luni noaptea -n.n.) rachete de croazieră în orașul sudic Odesa”, notează dailymail.co.uk în ediția sa de ieri.

Atacul, lansat din Marea Neagră, a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte câteva zeci, în rafale care au afectat mai multe case, un depozit, magazine și cafenele, a anunțat administrația regională de stat, notează sursa citată.

Pe fondul răspunsului Rusiei la lansarea mult-așteptatei contraofensive de către Ucraina, marți, în cadrul unei întâlniri cu corespondenții ruși de război la Moscova, Putin a spus: “Statele Unite se prefac că nu se tem de o escaladare a conflictului din Ucraina, dar e clar că oamenii sănătoși la cap de acolo nu vor să se ajungă la Al Treilea Război Mondial. În cazul unui Al Treilea Război Mondial, nu vor exista câștigători, inclusiv America”, a punctat el.

Comentariile liderului de la Kremlin vin în momentul în care președintele belarus Alexander Lukașenko a dezvăluit că țara sa a început să primească arme nucleare tactice de la aliatul său, Rusia.

Lukașenko a declarat pentru televiziunea de stat rusă că țara sa primește arme, dintre care unele - afirmă el - sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice americane lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.

De la căderea Uniunii Sovietice, desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus este prima mișcare de acest gen a Moscovei, întreprinsă în afara teritoriului Rusiei.

Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le plaseze în Belarus odată ce sunt pregătite instalații speciale de depozitare pentru a le găzdui.

Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au spus că nu au intenția de a-și modifica propria poziție cu privire la armele nucleare strategice și nu văd niciun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească vreo armă nucleară.

Mișcarea rușilor este, totuși, urmărită îndeaproape de SUA și aliații săi, precum și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

În timpul întâlnirii de marți, Putin a susținut că tancurile occidentale, inclusiv vehiculele de luptă Bradley fabricate în SUA și Leoparzii de fabricație germană, “ard frumos, așa cum ne așteptam”. “Muniția detonează în interior și piesele zboară în direcții diferite”, a adăugat el.

Putin a făcut aluzie și la o nouă încercare de a prelua controlul asupra Kievului, pe fondul contraofensivei Ucrainei, sugerând că ar putea fi anunțată o nouă rundă de mobilizare în acest scop.

Sute de mii de ruși au fugit din țară în septembrie anul trecut, când liderul lor a anunțat că 300.000 de oameni vor fi mobilizați pentru a stimula operațiunile armate. 

“Ar trebui să ne întoarcem acolo sau nu? De ce pun o întrebare atât de retorică?”, le-a spus Putin interlocutorilor săi. “Numai eu știu răspunsul”, a adăugat liderul rus. (sursa - dailymail.co.uk/news/article-12193091/Putin-threatens-U kraine-war-turn-NUCLEAR.html#comments)

Traducere și sinteză ILEANA SANDU

Lasă un comentariu