Un tren transporta motorină, iar celălalt, îngrășăminte chimice. Incidentul de la Mihăilești se putea repeta în gara Sighișoara

Distribuie pe:

Sighișoara, la un pas de o catastrofă, din cauza unui incident feroviar

Publicația clubferoviar.ro este cea care a atras atenția autorităților asupra unui incident grav care a avut loc joi dimineață, în jurul orei 4.00, în gara Sighișoara. “O coliziune a două trenuri încărcate cu motorină și respectiv îngrășăminte chimice a fost evitată joi dimineață în ultimul moment, în Gara Sighișoara”, precizează sursa citată.

Club Feroviar susține că mecanicul unei garnituri GFR a adormit, fapt pentru care trenul său a depășit semnalul de ieșire din stație aflat pe roșu. “Mai mult, trenul era în neregulă din punctul de vedere al siguranței feroviare, având sistemul de protecție INDUSI izolat. Aceasta este o practică periculoasă la care recurg unii mecanici de locomotivă pentru a scăpa de bătăi de cap. Sistemul INDUSI nu permite unei locomotive să depășească un semnal pus pe roșu cu ajutorul unor inductori amplasați pe locomotivă”, precizează “Club Feroviar”. Ceea ce a dus la evitarea unui grav dezastru feroviar a fost faptul că mecanicul celuilalt tren, CER Fersped, care intra în stație pe aceeași linie, a observat trenul GFR venind spre el și a frânat brusc. Conform unor surse, mecanicul trenului GFR ar fi fost sub influența alcoolului. “În pofida faptului că mirosea a alcool, nu s-a procedat la testarea sa. Mai mult, el a fost lăsat să dea înapoi trenul său, ceea ce e o procedură complicată”, scrie “Club Feroviar”..

IPJ Mureș anunță că a fost deschis un dosar penal

Duminică seara, Biroul de Relații Publice al IPJ Mureș a transmis că “având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la un posibil eveniment petrecut la data de 8 iunie 2023, în gara Sighișoara, în care un tren ar fi pătruns pe o altă linie, pe care se deplasa o altă garnitură de tren, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar de cercetare penală. Cercetările sunt desfășurate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, din culpă”, cu ocazia acestora urmând a fi verificate toate circumstanțele în care

s-ar fi produs evenimentul în cauză”. În comunicatul IPJ Mureș nu se fac alte precizări referitoare la încărcăturile celor două trenuri sau la împrejurările în care ar fi avut loc incidentul.

“Trenul nr. 66691-007 aparținând OTF Grup Feroviar Român SA, remorcat cu locomotiva EA 534, având efectuat parcurs de intrare din direcția Albești Târnava la linia 5 (linie abătută) din stația CF Sighișoara nu a oprit în stație și a depășit semnalul de ieșire X5 care ordona oprirea, talonând schimbătorul de cale nr. 26, după care s-a angajat pe parcursul de intrare al trenului nr. 57700 aparținând OTF CER-Fersped SA, care circula din sens opus (din direcția Daneș) și care urma să gareze în stația CF Sighișoara, la linia 4”, a explicat vineri, situația din ziua precedentă, Autoritatea pentru Siguranță Feroviară Română (ASFR), după întrebările adresate de către Club Feroviar.

Agenția de Investigare Feroviară Română începe ancheta

Conform publicației hotnews.ro, directorul Agenției de Investigare Feroviară Română - AGIFER, Laurențiu Dumitru, a declarat că instituția a demarat o investigație cu privire la incident. “În urma acestui incident, la decizia AGIFER, s-a decis o acțiune de investigare a acestui incident, ceea ce înseamnă că ne vom apleca cu mare atenție în așa fel încât, într-un termen cât mai scurt posibil, dar nu mai lung de un an, să putem obține toate concluziile referitoare la ceea ce s-a întâmplat, factorii care au contribuit, respectiv factorii sistemici care au condus la producerea evenimentului și, eventual, să emitem recomandări de siguranță. Referitor la ce anume s-a dispus în urma acestui incident, vreau să vă spun că ai noștri colegi de la Autoritatea de Siguranță Feroviară Română au dispus o acțiune prin care să identifice toate acțiunile de eventuale încălcări care au existat în acest incident în așa fel încât, de urgență, să fie acoperite toate acele riscuri, să nu mai apară asemenea lucruri”, a declarat, sâmbătă seara târziu, directorul AGIFER, Laurențiu Dumitru, citat de news.ro și preluat de hotnews.ro.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu