Ardealul, Universul și... Demnitatea

Distribuie pe:

* “Noi n-am venit de nicăieri; ne-am plămădit, ne-am născut și am crescut din pământ ardelean. De mii de ani, milioane și milioane de români au asudat muncind, au sângerat luptând și au murit amestecându-și țărâna pretutindeni în pământul străvechi, încât toate văile și toți munții sunt îmbibați de sânge românesc, iar pașii trecătorului calcă numai pe pământ amestecat cu pulberea de trupuri românești”.

Lucian Blaga (1895-1961), filosof, poet, dramaturg, eseist, traducător.

***

* “Eu fac parte din grupul oamenilor de știință care nu subscriu unei religii convenționale, dar totuși neagă ideea că Universul este un accident lipsit de scop. Prin munca mea științifică am ajuns să cred cu putere, din ce în ce mai mult, că universul fizic este construit cu o remarcabilă ingeniozitate pe care nu o pot accepta doar ca un fapt brut, inconștient. În plus, am ajuns la concluzia că mintea - înțelegerea conștientă a lumii - nu este o întâmplare a naturii, lipsită de sens și apărută în mod accidental, ci este categoric o fundamentală fațetă a realității” (Mintea lui Dumnezeu).

Paul Davies (1946-), fizician teoretic, cosmolog, astrobiolog. A studiat la Universitatea Cambridge din Londra, la College London, la Universitatea din Newcastle și a fost profesor universitar la Universitatea din Arizona, Statelor Unite. Din 2005 face parte din grupul oamenilor de știință “Academia Internațională de Astronautică”. El se concentrează pe “marile întrebări” ale existenței, de la originea Universului la originea vieții și să includă natura timpului, căutarea vieții în Univers și întrebări fundamentale în mecanica cuantică.

***

* În timpul organizărilor statale sub cei doi regi, Burebista și Decebal, “Preoții” au jucat un rol important și uneori definitoriu. Regele Comosicus avea și funcția de “Mare preot” și avea sub el toată conducerea religioasă. Preoții Deceneu și Vezina au ocupat funcții de vicerege în aparatul de conducere, dar cel mai important este faptul că au fost sfătuitori drepți și cinstiți ai celor doi regi, care se bazau în toată conducerea statală pe înțelepciunea și loialitatea lor. “Preoții traco-geto-daci” sunt amintiți în izvoarele literare sub denumirile de: “kapnobatai” (cei din nori, trăitori asceți sus la munte), “polistai” (întemeietori de orașe) și “ktistai” (întemeietori de neam).

“După 1400 de ani, domnitorul Moldovei, Ștefan Cel Mare și Sfânt, avea mare sfătuitor pe Sfântul Daniil Sihastru. Domnitorul, niciodată nu mergea la război fără să se spovedească sau să se sfătuiască cu preotul duhovnic Daniil în situații cheie a statului moldav. În România de azi, după 33 de ani, încă nu s-a găsit o formațiune puternică și cinstită care să conducă poporul și să fie ascultată. Români! Puneți în conducerea țării Preoți care să răspundă de Biserică, Medici care să răspundă de sănătate; Dascăli luminați care să se ocupe de învățământ; Scriitori și poeți patrioți nepătați, care să conducă cultura; Agricultori destoinici care să se ocupe de agricultură; Meseriași deștepți și loiali care să conducă industria, toți cu bună școală, demnitate și rușine românească. Frați români ardeleni! Deasupra noastră apar nori negri. Ar trebui să nu mai dormim, ci să ne trezim și să judecăm așa cum făceau odinioară strămoșii noștri când hotarele ne erau amenințate. Unde sunt oare plăieșii lui Ștefan? Unde sunt haiducii lui Tudor? Unde sunt feciorii Vrâncioaei? Unde sunt moții lui Iancu...? Azi, cântăm românește și... jucăm... prostește!?

P.S. Psalmul 36, vers. 1-2: “Nu râvni la cei ce viclenesc, nici nu urma pe cei ce fac fărădelegea, căci ca iarba curând se vor usca, și ca verdeața ierbii degrabă se vor trece. Nădăjduiește în Domnul și fă bunătate și locuiește pământul și hrănește-te cu bogăția lui”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie Sărmășanul

Lasă un comentariu