Președintele a promulgat legea de aprobare a OUG privind acordarea indemnizației de gratitudine invalizilor, veteranilor și văduvelor de război

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 47/2021 pentru completarea art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Prin actul normativ se instituie acordarea unei indemnizații de gratitudine invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Potrivit legii “invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”.

Indemnizația de gratitudine nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor acordate prin Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, mai prevede actul normativ.

Această indemnizație, care este acordată începând cu iunie 2021, se cumulează cu alte indemnizații și sporuri.

Ordinul care prevede încheierea mediilor cu două note a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, anunță Ministerul Educației.

“Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât: în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”, afirmă reprezentanții ministerului.

Modificările aduse Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta, precizează sursa citată.

Ministerul Educației menționează că modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea, și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor, arată ministerul.

Guvernul va aproba OUG pentru a aduce salariile angajaților din Sănătate la grila din 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că Guvernul urmează să aprobe ordonanța de urgență prin care salariile unor angajați din Sănătate, Asistență Socială, Apărare și Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022.

“În ședința de Guvern de astăzi aprobăm și vom lua decizia în ceea ce privește ordonanța de urgență prin care vom face în așa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate și în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate, cât și din celelalte instituții, inclusiv din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, vor fi beneficiarii încheierii acestei aplicări a legii 153”, a spus premierul, în debutul ședinței de Guvern.

El a menționat că proiectul noi legi a salarizării urmează să fie aprobat în toamnă și să fie aplicat din 2024.

“Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele, astfel încât pe baza discuțiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noi legi a salarizării și în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm și să poată să fie aplicată începând cu anul 2024. Ca atare, aprobăm această ordonanță de urgență prin care vom face în așa fel încât toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor legii 153”, a declarat Nicolae Ciucă.

Salariile de bază ale statisticienilor și registratorilor medicali, infirmierelor și brancardierilor, precum și ale altor categorii de personal din sistemul de Sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună, potrivit unui proiect de Ordonanță publicat de Ministerul Muncii.

Aceeași prevedere se va aplica și pentru personalul din domeniul asistenței sociale și pentru cel din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Potrivit documentului citat, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, respectiv statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele și îngrijitoarele nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă. Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare etc.), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.

Acordarea nivelului salariilor de bază pentru aceste categorii de personal implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va elimina dezechilibrele/discriminările de natură salarială din sectorul sanitar și va permite acordarea unor salarii corespunzătoare pregătirii și vechimii în muncă, subliniază inițiatorii proiectului.

Eurostat: Lituania, România și Grecia, cel mai semnificativ declin al numărului de angajați în T1

Numărul angajaților a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,5% în UE, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, însă un declin semnificativ s-a înregistrat în Lituania, România și Grecia, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În trimestrul patru din 2022, numărul angajaților a crescut cu 0,3% în zona euro și în UE.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al numărului de angajați în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, s-a înregistrat în Estonia (2,4%), Malta (2,9%) și Irlanda (1,6%), cel mai semnificativ declin fiind în Lituania (minus 1,5%), România (minus 1,1%) și Grecia (minus 0,3%).

Comparativ cu primul trimestru din 2022, numărul angajaților a crescut cu 1,6% în zona euro și în UE, în perioada ianuarie-septembrie 2023, după un avans de 1,5% în zona euro și de 1,3% în Uniunea Europeană, în trimestrul patru din 2022.

Orele lucrate au crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,7% în UE, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni. Comparativ cu primul trimestru din 2022, orele lucrate au crescut cu 2% în zona euro și cu 1,9% în UE.

Pe baza cifrelor ajustate sezonier, Eurostat estimează că în primul trimestru din 2023 erau 216,1 milioane de persoane angajate în UE, dintre care 168,2 milioane în zona euro.

De asemenea, numărul angajaților în zona euro a fost cu cinci milioane peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019, înaintea pandemiei, și cu 6,1 milioane peste acest nivel în UE.

Agerpres

Lasă un comentariu