22-26 MAI - SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII

Distribuie pe:

În perioada 22-26 mai, la nivel național se derulează o nouă ediție a manifestării “Săptămâna prevenirii criminalității”, al cărei scop este transmiterea către populație a unor mesaje antivictimale și antiinfracționale. Prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, siguranță școlară, ordine publică, criminalistică și poliție rutieră, și în anul acesta se urmărește conștientizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității, dar și sublinierea importanței parteneriatului cu autorități/instituții/ONG-uri și cetățeni. Și la nivelul județului Mureș se vor desfășura activități structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă: siguranța copiilor, siguranța online, protecția bunurilor, disparițiile și violența domestică.

Mulțumim tuturor celor care ne vor fi alături în această săptămână: Inspectoratul Școlar - unitățile de învățământ, Penitenciarul Târgu Mureș, Liga Studenților E.S.T.I.E.M. - U.M.F.S.T., Centrul Județean Antidrog, Centrul Regional al A.N.I.T.P. Târgu Mureș, D.G.A.S.P.C., Centrul de prevenire a violenței în familie Târgu Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Salvați Copiii Mureș, Serviciul de Probațiune, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureș, Poliția Locală Târgu Mureș, mass-media și tuturor celor care se vor alătura pe parcurs!

Cu orice prilej, lumea discută despre nemulțumirile față de societatea în care trăim, de modul în care evoluează lucrurile, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu toții ne dorim o schimbare în bine, însă, în general, considerăm că alții trebuie să facă ceva ca acest lucru să se întâmple. Așteptăm ca lucrurile să se schimbe, dar noi să privim ca spectatori. Dacă gândim astfel, avem puține șanse să vedem schimbarea, fiindcă aceasta pornește de la fiecare dintre noi. Cu toții putem face ceva!!

Și în ceea ce privește siguranța noastră, a copiilor noștri, a bunurilor, putem avea fiecare o contribuție importantă! Acel “puțin” cu care contribuie fiecare poate schimba mult! Ne obișnuim să ne luăm minime măsuri de siguranță pentru noi și bunurile noastre!, Ne educăm copiii și în ceea ce privește comportamentul preventiv și implicarea!, Anunțăm imediat Poliția dacă suntem victime sau martori la comiterea unei infracțiuni/accident, oferim datele pe care le deținem despre un eveniment! Discutăm cu cei din jur despre modalitățile de prevenire a diverselor tipuri de infracțiuni, îndemnându-i să fie mai precauți!, Încercăm să alungăm gândul că nouă sau copiilor noștri nu ni se poate niciodată întâmpla un anumit lucru, această atitudine ne face vulnerabili!, Ne străduim să nu judecăm, să nu aruncăm “răutăți” în jurul nostru, să îi sprijinim pe cei care au nevoie de suport!, informează COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE IPJ MUREȘ.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, cu sprijinul cotidianului Cuvântul Liber, vă propun un “exercițiu”. Completând spațiile și selectând literele numerotate, vă veți reaminti de unele comportamente preventive și veți descoperi unul dintre subiectele abordate în Săptămâna Prevenirii Criminalității (22-26 mai 2023), un domeniu ce trebuie să ne preocupe pe fiecare!

I. Ne ia bunurile când nu suntem atenți **Spațiu virtual, cu multe avantaje, dar și numeroase riscuri.

II. Obiect de care mulți suntem dependenți și a cărui folosire ne distrage uneori atenția, expunându-ne pericolelor **Ni-l asumăm deseori, fiind neglijenți cu lucrurile noastre.

III. Încercarea de a evita un eveniment neplăcut **Mureș pe plăcuțele de înmatriculare.

IV. O poartă uneori infractorii pentru a-și acoperi fața ** Măsoară viteza de rulare a mașinii.

V. În mașină, purtarea ei a salvat multe vieți, în caz de accident** Unii tineri îl consumă păcăliți de iluzii, dar își pot distruge viața.

VI. Pentru siguranță, în locuri aglomerate, femeile o poartă în partea din față a corpului, imobilizată cu brațul** Reflectorizantă, salvează viețile bicicliștilor în trafic, mai ales noaptea.

VII. Dacă e folosit corect, poate fi prima barieră de siguranță pentru protecția locuinței ** Trebuie încuiată, chiar dacă suntem acasă.

VIII. Caută mereu noi modalități de a-i păcăli pe oameni și a le lua banii **Când nu păstrăm distanța față de mașina din față, la o coliziune poate fi avariată.

IX. Pronume, pers. I singular ** E necesară înainte de orice traversare!

X. Instrument de plată ale cărui date sunt vânate de infractorii din mediul online, pentru a obține bani din cont ** Necesară mereu, pentru a evita pericolele de orice tip.

XI. Obiect ** Când infractorul este prins în timp ce comite o faptă.

XII. Încercarea nereușită de a comite o faptă **Dumnealui.

XIII. Consumul lui duce de foarte multe ori la agresivitate, mai ales în familie **Le poartă în special tinerii, pe stradă, pentru a asculta muzică, dar îi face neatenți uneori la ceea ce se întâmplă în jur, mai ales la zgomote.

XIV. Pagubă.

IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu