Ungaria a blocat tranșa din fondul UE care oferă sprijin militar Ucrainei

Distribuie pe:

Guvernul ungar a confirmat marți că nu a aprobat alocarea unei alte tranșe de 500 de milioane de euro din Fondul european pentru pace (EFP), care finanțează echipamentele militare transferate în Ucraina.

Executivul de la Budapesta declară că nu este de acord cu utilizarea Fondului european pentru pace “exclusiv în relație cu Ucraina, întrucât nu permite direcționarea unor fonduri suficiente pentru promovarea intereselor UE în alte domenii”.

Budapesta consideră că acest instrument al Uniunii Europene ar trebui direcționat și către statele din Balcani și Africa de Nord, iar pentru aceasta “este foarte important ca aceste probleme să fie clarificate”.

După cum a raportat anterior presa, tranșa de 500 de milioane de euro urma să fie alocată luni, 22 mai.

Fondul European de Pace este un instrument extrabugetar cu un volum total de aproape opt miliarde de euro, în baza căruia UE sprijină Forțele Armate ale Ucrainei în șapte pachete de sprijin succesive, precum și alte țări, precum: Mozambic, Georgia, Moldova, Mali, Somalia, Niger, Iordania, Bosnia și Herțegovina, Liban și Mauritania.

La începutul lunii februarie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat cea de-a șaptea tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, precum și alocarea de fonduri pentru activitatea misiunii de pregătire a UE pentru armata ucraineană.

În plus, la începutul lunii mai, Consiliul UE a decis să aloce un miliard de euro din EFP, ca parte a inițiativei sale de a furniza Ucrainei muniție de artilerie.

Până în prezent, în cadrul EFP, UE a furnizat în total aproximativ 3,6 miliarde de euro pentru sprijin militar acordat Ucrainei. (sursa - eurointegration.com.ua/news)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu