Colțul pentru minte, inimă și literatură - Despre liberul arbitru - G. Middei (Professor X)

Distribuie pe:

Nu e nevoie de prea multe pentru a controla un popor. Controlul minții este cheia. Și rețelele sociale sunt scena.

Pentru a domina un popor, după cum bine au înțeles tiranii și demagogii de-a lungul istoriei, trebuie să pătrunzi în zonele lui profunde, să-i hrănești temerile, să-i încurajezi viciile și înclinațiile, să-i potolești și să-i canalizezi entuziasmul. Prezentatorii TV, formatorii de opinie, influencerii sunt noii preoți în slujba singurilor zei pe care omul de azi îi adoră: televiziunea și rețelele sociale.

Acestea sunt locurile în care opiniile sunt expuse cu o frenezie delirantă, gândul însuși își pierde valoarea, pentru că, în loc să fie rod al meditației, construit prin reflecție, el devine gol, aleatoriu ca pălăvrăgeala. Nu contează ce se spune, ci faptul că se spune: coerența este acum un anacronism și îți poți anula, liniștit, propriile afirmații, cu condiția ca spectacolul să continue.

“Bătrânul George Orwell și-a dat seama de toate acestea, dar pe dos. Big Brother nu se uită la noi. Big Brother cântă și dansează. Scoate iepuri din pălărie, e ocupat să-ți mențină atenția vie, fără încetare. Face în așa fel încât să te distragă, să te țină mereu ocupat”.

De ani de zile, asistăm la o sărăcire progresivă a limbajului, o degradare constantă a culturilor, o masificare tot mai amplă a ideilor, pentru a uniformiza oamenii, astfel încât gândurile lor să fie previzibile, influențabile, ușor de gestionat, ușor de convertit în bani, în vânzări de produse ori voturi electorale. Iar rețelele sociale ajută la asta. Și încă mult.

Își mai amintește cineva scandalul Cambridge Analytica, o companie devenită celebră pentru că a intuit că uriașa cantitate de date și informații cu caracter personal, împărtășite de utilizatori pe rețelele sociale, ar fi utilă pentru confecționarea de mesaje ad hoc, menite să manipuleze fricile și gândurile electoratului american? Și, prin urmare, să influențeze rezultatul final al alegerilor. Pentru asta este circul mediatic: să vândă, lăsând cititorului/spectatorului iluzia că e liber să aleagă singur.

(facebook.com/profile.php?id…) #social #media #cultura #istruzione

   Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu