La Luduș se ambalează zahăr din Ucraina și se vinde sub marca “Bod”

Distribuie pe:

La Fabrica de Zahăr din Luduș se ambalează zahăr din Ucraina care este apoi vândut sub denumirea “Bod”. Asta până când fermierii transilvăneni vor livra sfecla de zahăr din producția 2023. Unul dintre cei doi acționari ai fabricii din Luduș, Mihaela Neagu, care deține prin firma sa Best Achiziții SRL și fabrica din Bod (cumpărată în 2021), a declarat pentru publicația economica.net că “în prezent, importăm din Ucraina zahăr pe care îl reambalăm și îl punem pe piață sub brandul Bod, singurul sub care vom comercializa. Ucraina este singura noastră opțiune pentru că niciun stat membru nu mai vinde zahăr, păstrându-și local resursele. De asemenea, Moldova a interzis exporturile de zahăr. La fel și Turcia”. Ea a mai spus că ar fi de acord ca UE să interzică importurile de zahăr din Ucraina, însă, atunci, ar fi nevoită să importe de pe piața UE la un preț mai mare.

Pentru a fi eficientă Fabrica de Zahăr din Luduș ar avea nevoie de sfeclă de zahăr de pe 8.000 de hectare. Pentru 2023 au fost semnate contracte pe o suprafață de doar 3.300 de hectare, ceea ce va duce, cu siguranță, și la importul unor cantități de zahăr.

Conform directorului executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Mihai Dimitriu, citat de economica.net, cultivatorii de sfeclă de zahăr au contracte anul acesta pentru producția de pe o suprafață de 15.500 de hectare, față de 8.500 de hectare anul trecut.

Potrivit acestuia, procesatorul Agrana va prelua producția de pe 12.200 de hectare.

Fabrica de Zahăr din Luduș a fost cumpărată, în luna februarie, de doi investitori români, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, de la gigantul francez, Tereos, al doilea producător de zahăr din lume.

Prime de Paști pentru angajați. Negocieri cu cei care au plecat

Daniel Preda, reprezentantul sindicatului din cadrul Fabricii de Zahăr Luduș a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că cei 122 de angajați ai fabricii își continuă activitatea în mod normal. În ultima perioadă, la Luduș s-a ambalat zahăr și pentru pachetele cu ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană categoriilor defavorizate, activitate care, însă, se va încheia la sfârșitul acestei luni. Din luna mai va începe și activitatea de remont, adică pregătirea instalațiilor din fabrică pentru campania de toamnă. “Patronatul a purtat discuții, negocieri și cu angajații care au plecat din fabrică. Nu știu rezultatul acestora. Este normal pentru că sunt oameni specializați, iar calificarea unor angajați noi ar dura o perioadă destul de mare”, ne-a declarat Preda. El a mai spus că înainte de Paști, angajații au primit câte 30 de kilograme de zahăr și o primă de 150 de lei. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu