Inaugurarea celui de al optulea loc de joacă pentru copiii ludușeni

Distribuie pe:

Din ceea ce, timp de trei săptămâni, a fost un șantier pe care s-a muncit de zor și cu tragere de inimă, de la orele dimineții până la ora înserării, sub iscoditoarele priviri curioase ale doamnelor din blocurile de locuințe din vecinătate și a sutelor de pietoni trecători prin zona Big-Dacia a Bulevardului 1 Decembrie 1918, sub bagheta magicianului-șef Liviu Popa, directorul D.I.T.Z.V., ca prin farmec, joi, 20 aprilie 2023, au dispărut escavatorul, basculanta, pickamerul, betoniera, compresorul, roaba și lopata, și muncitorii care le-au manevrat și a apărut construcția de basm al celui mai nou, mai modern și mai frumos loc de joacă pentru copiii din orașul Luduș.

Inaugurarea lui a fost anunțată pentru vineri, 21 aprilie 2023, ora 17. Răbdarea copiilor a fost pusă la grea încercare! La ora 15, toate instalațiile noului loc de joacă se aflau deja în stăpânirea și folosința copiilor. Spre surprinderea părinților și bunicilor însoțitori, a polițiștilor locali și chiar a organizatorilor, copiii și-au stabilit și respectat propriile reguli de joacă la fiecare instalație. Prima regulă a fost cea a bunului simț, a prieteniei și ajutorării celor mai mici, novici într-o colectivitate mai mare.

Pentru toții copiii a fost un minunat prilej de socializare. Grupuri de fetițe măricele au reușit să atragă în jocurile lor fetițe care de curând au trecut de etapa primilor pași în viață. Băieții prietenoși i-au inițiat pe novici în folosirea toboganelor și leagănelor. La cățărătoarea piramidală cu frânghii a contat doar forța musculară și agilitatea. Novicii trebuie să mai aștepte câțiva ani! Singurul care și-a permis să ridice tonul a fost nenea Radu, de la masa cu bunătăți: “Veniți, copii, la mine! Am apă minerală, sucuri, prăjituri și felii de cozonac! Acuma e momentul! Măi copii, măi! Veniți să vă ospătați! Totul e gratuit!”

Voia bună și atmosfera de joacă a fost ingenios întreținută de instalația de sonorizare. Fără să obosească, a transmis nonstop, ore în șir, cunoscute cântece pentru copii, începând cu “Alunelul, alunelul, hai la joc!/ Cine-n horă o să joace,/ Mare, mare se va face!” și încheind cu “Unu, doi, trei,/ Dacă vrei/ Hai să învățăm/ Ca să numărăm” și “Alfabetul jucăuș”. Doi copii, o ea și un el, foarte frumoși și mereu zâmbitori, s-au plimbat prin mulțime, ținându-se de mână, vorbindu-și mai mult din privire.

Și, pentru că orice festivitate trebuie să aibă și o cuvântare, domnul primar, Ioan Cristian Moldovan, a adresat mulțumiri și felicitări copiilor, părinților, bunicilor, doamnelor educatoare de la Grădinița “Căsuța fermecată”, echipei de lucrători de la D.I.T.Z.V. Luduș, principalului sponsor “Vitafoam”, personal doamnei Nicoleta Stoian, director general, care zilnic a verificat modul în care avansează pe șantier noul loc de joacă, domnului Laszlo Janos, reprezentant al firmei, prezent la festivitate, doamnelor de la Zone Verzi, care au așternut rulourile de gazon verde și au plantat la stradă cele mai viguroase și prezentabile flori de sezon. Copiilor le-a urat să vină zilnic în acest spațiu de mișcare în aer liber, să fie preocupați de sănătatea lor fizică și psihică.

În interviul acordat presei, domnul director Liviu Popa a precizat: “Toate echipamentele de joacă au valoarea de 60.395 de lei și au fost dăruite copiilor de către S.C. Vitaf Foam. Lucrările de amenajare al aleilor pietonale, spațiilor verzi, suprafețelor de siguranță din burete cauciucat, de împrejmuire a terenului cu zid și gard metalic, a instalației de udat și al băncilor pentru adulții însoțitori sunt finanțate de la bugetul Primăriei Luduș și au fost executate de angajații D.I.T.Z.V. Luduș. Este al optulea loc de joacă din orașul nostru. Sperăm să fie folosite de cât mai multe generații de copii. Avem și restricții. În aceste parcuri nu au voie să intre persoanele aflate sub influența alcoolului și a drogurilor. Elevii cu vârste peste 14 ani pot intra aici doar ca însoțitori ai fraților mai mici, dar fără să folosească instalațiile de joacă. Le recomandăm copiilor și însoțitorilor lor să sesizeze neregulile la telefonul copiilor 119 sau la telefonul de urgență 112”.

Frumos și devreme a început festivitatea de inaugurare al celui mai nou și modern loc de joacă pentru copiii Ludușului. În liniște și voie bună s-a încheiat această sărbătoare comunitară ludușeană după intrarea în funcțiune a iluminatului public. Dacă avem pace în țară și bunăvoie între oameni, asemenea sărbători dedicate viitorului României sunt necesare și binevenite.

Mircea Gheborean, Sebastian Căpușan

Lasă un comentariu