Agresorii și victimele violenței domestice, consiliați de polițiști

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 332, din 20 aprilie 2023, a fost publicat Ordinul comun al ministrului Familiei și ministrului Afacerilor Interne nr. 20.266/50/2023 privind metodologia destinată prevenirii și diminuării violenței domestice, precum și creșterii gradului de conștientizare a efectelor acestui fenomen, atât de către agresor, cât și de către victimă.

Astfel, polițiștii care acționează la nivelul comunităților alături de reprezentanții direcțiilor pentru asistență socială și protecția copilului vor desfășura o serie de acțiuni de informare a populației, în vederea cunoașterii măsurilor de protecție, schimbării comportamentului persoanelor predispuse la comiterea actelor de violență domestică, precum și sprijinirii și orientării victimelor.

Informații destinate agresorilor

Concret, în cadrul activităților de prevenire a violenței domestice destinate agresorilor implicați în situațiile de violență domestică, reprezentanții poliției vor informa sau, după caz, vor atenționa agresorul cu privire la măsurile și pedepsele ce îi pot fi aplicate, în scopul evitării actelor de violență domestică, precum și cu privire la existența unei sesizări împotriva sa referitoare la un posibil caz de violență domestică și la măsurile ce pot fi luate împotriva acestuia, cu scopul de a descuraja pe viitor comiterea altor fapte de violență domestică.

La cererea agresorului, polițiștii îl pot informa și orienta pe acesta către serviciile rezidențiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autoritățile administrației publice locale, în cazul emiterii unui ordin provizoriu de protecție.

Totodată, agresorul va fi informat cu privire la efectele negative ale violenței domestice asupra victimelor, precum și cu privire la centrele de asistență destinate agresorilor în cadrul cărora aceștia pot beneficia de programe de consiliere psihologică, psihoterapie, tratamente psihiatrice, de dezintoxicare și dezalcoolizare.

Informații destinate victimelor

În cadrul activităților de prevenire, polițiștii vor informa victimele violenței domestice cu privire la modalitățile prin care acestea pot fi sprijinite. Ei vor contacta periodic victima, în vederea monitorizării evoluției stării de pericol, atunci când situația impune acest lucru.

Totodată, victimele vor fi informate cu privire la tipurile de servicii sociale și la alte servicii specializate existente la nivelul direcțiilor pentru asistență socială de care victima poate beneficia, prin oferirea de materiale care conțin informații despre numărul unic de urgență destinat victimelor violenței domestice, numerele de telefon ale serviciilor sociale existente la nivel local și informații despre asistența juridică, psihologică, vocațională pe care o pot solicita.

Factori care favorizează violența domestică

Nivelul ridicat de toleranță al societății față de violența domestică, dar și prezentarea situațiilor de violență domestică prin mijloacele de comunicare în masă, fără a însoți aceste informații de sancțiuni aplicate agresorilor și de mijloace și măsuri de sprijin pentru victime, sunt, de asemenea, factori determinanți în perpetuarea actelor de violență domestică.

Acestora li se adaugă concepția agresorilor despre viață și familie, care este bazată pe mentalitatea tradițională de superioritate a bărbatului asupra femeii și pe un raport inegal de putere, consumul excesiv de alcool (al unuia sau al ambilor parteneri), gelozia, infidelitatea, problemele sexuale ale cuplului, certurile cu privire la copii (existența unor copii nedoriți, copii din alte relații, divergențele în legătură cu modul de creștere și educație a acestora, custodia copilului sau realizarea programului de vizitare a copilului).

Desigur, violența domestică poate fi generată și de dorința partenerei de a deveni independentă din punct de vedere financiar, existența unor dificultăți care vulnerabilizează cuplul (lipsa unei locuințe, venituri insuficiente, stare de boală a unuia sau a ambilor parteneri, lipsa locurilor de muncă și șomajul asociat cu sentimente de insecuritate). (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu