Rusia acuză Ucraina că sabotează acordul cerealelor cerând mită de la proprietarii de nave

Distribuie pe:

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că sabotează acordul cerealelor din Marea Neagră cerând mită de la proprietarii de nave pentru a înregistra noile vase și efectua inspecții sub acoperirea unui acord asupra căruia Națiunile Unite își exprimă speranța că ar putea atenua o criză alimentară globală, relatează agenția Reuters, care mai transmite, între timp, că inspecțiile navelor transportând cereale din porturile ucrainene au fost reluate în Strâmtoarea Bosfor.

Partea ucraineană nu a comentat deocamdată în legătură cu acuzația lansată de Ministerul rus de Externe, pentru care acesta nu a furnizat imediat dovezi documentare, menționează Reuters. Ucraina acuzase Moscova pentru problemele legate de acord.

Rusia și Ucraina afirmă că acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie, este în pericol de a se prăbuși în timp ce Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții de import cerealelor ucrainene.

Rusia a avertizat în mod repetat că nu va reînnoi acordul după 18 mai, cu excepția cazului în care Occidentul acceptă să ridice o serie de restricții privind plățile, logistica și asigurările, restricții despre care spune că îi împiedică propriile exporturi agricole.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, care supraveghează acordul, se confruntă cu dificultăți legate de înregistrarea noilor nave și inspecții. (Agerpres)

Lasă un comentariu