BULETIN DE AVERTIZARE

Distribuie pe:

Pentru combaterea agentului dăunător: gărgărița florilor de măr (Anthonomus pomorum), gărgărița florilor de păr (Anthonomus pyri) și făinării (Podosphaera leucotricha).

Gărgărița florilor de măr (Anthonomus pomorum) are o singură generație pe an și iernează ca adult în stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau în crăpăturile scoarței. În martie-aprilie, când temperatura ajunge la 5-6°C, apar adulții din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile înainte de dezmugurirea merilor. Gărgărița are un regim alimentar monofag, atacă mărul, mai rar părul și gutuiul. Adulții hibernanți atacă mugurii vegetativi și floriferi, iar noii adulți se hrănesc cu părțile aparatului foliar. Larvele produc cele mai mari pagube, se hrănesc cu organele interne ale bobocilor florali. Aceștia devin ruginii, apoi se usucă și rămân agățați, fiind cunoscuți sub denumirea de “cuișoare” sau “flori antonomate”. Se recomandă o serie de măsuri agrofitotehnice, cum ar fi: tăierea ramurilor uscate și distrugerea prin ardere a resturilor în care se găsesc adulții hibernanți, scuturarea pomilor și distrugerea gândacilor în perioada hrănirii suplimentare a adulților hibernanți. Se pot aplica brâie-capcană sau inele cu clei amplasate în jurul trunchiurilor și ramurilor mai groase.

Făinarea (Podosphaera leucotricha) - ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistenta în solzii mugurilor. Frunzele și lăstarii sunt acoperiți cu o pulbere făinoasă de culoare albă-gălbuie, formată din organele de înmulțire ale ciupercii. Frunzele rămân mici, alungite, aspre și cu marginile îndoite spre partea superioară, nu cresc, se usucă și cad. Lăstarii rămân golași sau cu un smoc de frunzulițe în vârf. Mugurele terminal este distrus. Lăstarii nu mai cresc și se usucă.

Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de măr și păr cu: Poleci (Deca 2,5 EC) - 30 - 50 ml/hl apă (0,03 - 0,05%) sau Jackpot 2,5 EC (Deltasap 2,5 EC) - 1,0 l/ha sau Decis Expert 100 EC - 75 ml/ha.

- în amestec cu un produs pentru combaterea făinării: Thiovit Jet 80 WG - 5,0 - 8,0 kg/ha sau Karathane M 35 CE - 0,06% (0,9 l/ha) sau Flosul - 7,5 l/ha sau Microthiol Special - 0,3% sau Kumulus DF - 0,3%.

Tratamentul se aplică atunci când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriți și temperatura aerului este de peste 6-8°C - fază ce coincide cu înflorirea podbealului (Tussilago farfara).

Dacă nu ați aplicat tratamentul de iarnă, care a fost recomandat cât mai aproape de umflarea mugurilor contra rapănului, focului bacterian, bolilor de scoarță și trunchi, folosiți în schema de tratament unul din produsele: Alcupral 50 PU - 0,3% sau Triumf 40 WG - 0,25% sau Vitra 50WP (Cupridin) - 1,5- 2,0 kg/ha sau Badge WG (Coprantol Duo - a doua denumire comercială) - 2,5 kg/ha sau Airone SC - 2,5 l/ha sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.

Tratamentele vor începe când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriți (bracteele sunt distanțate și la vârf se vede ușor culoarea verde-argintiu) și se vor încheia în următoarele 6 zile.

Tratamentul se va repeta unde intervine o ploaie înainte ca pomii să se zvânte (în mai puțin de 1/2 oră). Perioada efectuării tratamentului se prelungește cu numărul de zile nefavorabile efectuării acestuia (ploi, temperaturi scăzute, 1 - 5°C, lapoviță etc.).

Metode alternative de combatere: mecanice, fizice, biologice; Metodele durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigură un control corespunzător al organismelor dăunătoare.

Alte recomandări: Verificați, cu atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de produse de protecție a plantelor!

Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!

Lasă un comentariu