200 de morminte românești din Cimitirul Central din Cernăuți, scoase la licitație

Distribuie pe:

Circa 200 de morminte românești din cimitirul central din Cernăuți aflate în paragină, ai căror proprietari sau urmași nu se cunosc, vor fi scoase la licitație de autoritățile locale, iar rămășițele pământești ale celor răposați vor fi reînhumate în alt loc, a declarat viceprimarul Igor Krohmali, transmite marți Agenția BucPress din acest oraș din Ucraina.

Conform agenției de presă citate, este vorba de cimitirul central Horecea de pe strada Zelena.

Creșterea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervației istorico-culturale “Cimitirul de pe strada Zelena”, a explicat viceprimarul din Cernăuți.

În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007. Cu toate acestea, oamenii care au documente relevante pentru aceste parcele au dreptul la înmormântare acolo, notează BucPress.

Întrucât nu mai este posibil să se facă noi înmormântări și pentru că sunt multe restricții privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autoritățile au hotărât ca rămășițele din mormintele românești să fie exhumate, iar locurile respective de veci să fie scoase la vânzare.

În ceea ce privește mormintele pentru care nu există informații despre proprietari sau urmași, autoritățile plănuiesc să le inventarieze și să le scoată la licitație.

Potrivit declarațiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada când Bucovina aparținea României. În privința lor nu există documente de arhivă, inscripții sau date de identificare, astfel încât autoritățile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmașii acestora. Se estimează că există aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.

Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți este unul dintre cele mai mari și mai importante cimitire din Ucraina și are o istorie bogată și variată. Cu toate acestea, decizia de a exhuma rămășițele din mormintele românești și de a scoate locurile de veci la licitație suscită îngrijorări cu privire la păstrarea și respectarea patrimoniului cultural și istoric al orașului Cernăuți, notează BucPress. (Agerpres)

Lasă un comentariu