Ergopolis - Consorțiul regional pentru învățământ dual aduce educația secolului XXI în Mureș

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș a adoptat o hotărâre privind aprobarea parteneriatului pentru proiectul Ergopolis - Consorțiul Regional pentru Învățământ Tehnic Dual precum și suma de 12.263.773 de lei din bugetul său care reprezintă 47% din totalul cofinanțării acestuia. Valoarea totală a proiectului care va fi finanțat de Guvernul României prin PNRR este de 148.196.946,65 lei din care 25 de milioane va fi contribuția consorțiului.

Inițiativa înființării acestui consorțiu aparține Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST), care a întreprins demersurile pentru înființarea unui consorțiu format din 12 parteneri (unitatea de învățământ superior, unități de învățământ preuniversitar, UAT - Județul Mureș și operatori economici), care își propune să obțină finanțare nerambursabilă pentru construirea, dotarea și operaționalizarea unui campus universitar dar și implementarea unui sistem de învățământ dual pe mai multe domenii.

Constituirea consorțiului fost a aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.12 din 02 februarie 2023 și avizată de Ministerul Educației prin avizul nr. 19 din 15.02.2023.

Proiectul a fost depus spre finanțare în cursul zilei de ieri.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă. Acesta va fi atins prin realizarea unei structuri parteneriale pentru sprijinirea angajatorilor de a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților din județul Mureș, asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate a elevilor și studenților din județul Mureș și Regiunea Centru (minim 200 elevi si minim 100 studenți), prin dezvoltarea de parteneriate, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii, dezvoltarea și dotarea unui Campus profesional integrat liceal și universitar care să asigure crearea unei rute duale complete pentru învățământul tehnic, elaborarea și implementarea unui concept de digitalizare adaptat profilului Campusului dual Ergopolis. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu