Legea lanțului scurt de aprovizionare: Președintele RomAlimenta prevede scumpiri

Distribuie pe:

Președintele RomAlimenta, Sorin Minea, critică legea lanțului scurt de aprovizionare, care a trecut recent de Senat și se așteaptă la noi scumpiri provocate de aceasta.

Sorin Minea a fost întrebat, miercuri, la Prima News, despre legea lanțului scurt de aprovizionare care a fost adoptată de Senat în această săptămână și prin care instituțiile publice care folosesc bani de la bugetul de stat vor fi obligate să cumpere cu prioritate de la producătorii locali.

“Dacă s-a discutat cu fermierii și fermierii consideră că este o chestie care îi avantajează, nu pot să vorbesc în numele lor. Dacă este vorba de procesare, nu s-a discutat cu nimeni. O distorsiune a lanțului de aprovizionare nu este cel mai de dorit lucru. Lanțul scurt este o sintagmă plăcută, dar în același timp, fiind vorba de stat, nu mă prea bag.

Haideți să spunem că Armata are șapte cantine în șapte puncte din țară. Asta va înseamnă că fiecare punct se va aproviziona din altă parte?”, s-a întrebat Sorin Minea, citat de News.ro.

El consideră că prețul produselor va crește în această situație.

“În clipa în care direcționezi cumpărarea, prețul crește, așa e economia asta. Dacă eu spun că nu pot aproviziona decât din Buftea, dacă nu găsesc în Buftea, mă duc în Chitila, cel care e producător în Buftea ar însemna să fie prost să nu crească prețul. Pentru că sunt direcționat să cumpăr de la el. La asta nu s-a gândit nimeni. În același timp, există o legislație europeană pe treaba asta. Nu înțeleg scopul”, a menționat președintele RomAlimenta.

El a precizat că va apărea o distorsiune a prețului în România.

“Această creștere de prețuri artificială se va duce în buzunarul cumpărătorului final. Va apărea o distorsiune a prețului pe teritoriul României. Timișoara va fi mai scumpă decât Iașiul, e un exemplu. Cel care plătește este consumatorul din Timișoara și consumatorul din Iași”, a mai afirmat Sorin Minea, citat de Spotmedia.ro

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ privind lanțul scurt de aprovizionare, ce vizează vânzarea de la fermier la consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

Legea obligă persoanele juridice de drept public și privat cu capital de stat care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau cu circuit intern (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești, internate, cantinele proprii ale autorităților și instituțiilor publice, cantinele companiilor naționale) să achiziționeze alimente conform lanțului scurt de aprovizionare, astfel:

* până la 1 ianuarie 2023 (termen deja depășit) - minimum 50% din alimentele achiziționate;

* până la 1 ianuarie 2024 - minimum 75%;

* iar în ambele procente trebuie să se regăsească minimum 25% produse ecologice, astfel cum sunt definite de Regulamentul nr. 848/2018.

Lasă un comentariu