Vizita președintelui Moldovei în România - Iohannis: “Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare”

Distribuie pe:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat, ieri, o vizită oficială în România, fiind primită, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis. După discuțiile dintre cei doi președinți de stat, aceștia au susținut declarații de presă. Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a afirmat președintele Klaus Iohannis. “Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice”, a afirmat șeful statului român, care a evocat în acest context războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut. Iohannis a reiterat că România condamnă ferm tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova.

“România și Republica Moldova au relații cu totul speciale, cu fiecare zi mai solide. Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit o colaborare deschisă, sinceră și eficientă”, a spus Iohannis. El a spus că “a fost un an dificil și pentru Republica Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele acestui război” și a apreciat că liderii de la Chișinău și cetățenii moldoveni s-au ridicat la înălțimea provocărilor. “V-ați confruntat cu criza energetică, cu inflație galopantă, cu afluxul de mulți refugiați și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze parcursul european ales de Republica Moldova”, a mai spus Iohannis. “Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări”, a mai transmis el.

În urmă cu o zi, după reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), de la Varșovia, șeful statului român a declarat că “România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluția situației geopolitice. În momentul acesta, știți foarte bine că îi sprijinim cu electricitate, gaz și așa mai departe, îi ajutăm să-și reformeze instituțiile, dar suntem dispuși, și eu, personal, sunt dispus, să mergem mult mai departe, dacă situația o va impune”.

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, a afirmat Maia Sandu. Ea a vorbit, în acest sens, despre susținerea acordată de România. “Îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru”, a spus Maia Sandu. Ea a mulțumit țării noastre pentru sprijinul consistent acordat Republicii Moldova în domenii cheie, cum ar fi asigurarea independenței energetice, a securității și reformării statului sau susținerea constantă în privința aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, Maia Sandu a apreciat ajutorul deosebit de important pe care România l-a acordat țării sale de la începutul invaziei rusești în Ucraina, moment în care țara sa era una dintre cele mai vulnerabile din zona conflictului. Ea a precizat că anul 2023 va fi un an al reconstrucției în domeniul economic și al consolidării securității statului. Președintele moldovean a mai spus că Moldova știe ce are de făcut în parcursul său pentru integrarea în Uniunea Europeană și a apreciat faptul că relațiile economice dintre Moldova și România s-au întărit consistent. Potrivit Maiei Sandu, 30% din exporturile Moldovei ajung în România, însă acestea au potențial de creștere. Președintele moldovean s-a mai referit la proiectele comune dintre cele două țări din domeniul educației și al culturii care se vor dezvolta simțitor din acest an. Maia Sandu a anunțat că, săptămâna viitoare, șeful noului Executiv de la Chișinău, Dorin Recean, va veni la București, în prima sa vizită oficială.

După întâlnirea cu Klaus Iohannis, Maia Sandu a fost primită, la Palatul Victoria, de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Pe agenda vizitei de ieri a președintelui moldovean figura și o întâlnire cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Vom reveni cu amănunte referitoare la această vizită. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu