Muzeul UMFST Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș inclus în baza de date internațională a muzeelor și colecțiilor universitare

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunțat, marți, că Muzeul UMFST a fost inclus în baza de date internațională a muzeelor și colecțiilor universitare “Worldwide Database of University Museums and Collections”.

“Depozitar al patrimoniului material și imaterial al Universității noastre, muzeul se deschide de astăzi și spre un spațiu mai larg de vizibilitate prin includerea sa în baza de date internațională a muzeelor și colecțiilor universitare «Worldwide Database of University Museums and Collections» precum și prin obținerea calității de membru în rețeaua europeană a patrimoniului academic «Universeum»“, a arătat Leonard Azamfirei, pe Facebook.

Muzeul Universității de Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost inaugurat în data de 24 ianuarie 2021, în scopul cunoașterii, conservării și promovării moștenirii academice și cuprinde atât istoricul fostului UMF, cât și al fostei Universități “Petru Maior” din fuziunea cărora a rezultat UMFST.

Muzeul are mai multe zone expoziționale, precum istoricul și evoluția UMF și UPM, simbolurile universității actuale și ale celor care au fuzionat, evoluția cercetării și activității științifice, un spațiu de expunere destinat facultăților din cadrul Universității și o zonă cu exponate specifice activității profesionale și o vitrină dedicată Bibliotecii și Editurii.

De asemenea, vitrinele adăpostesc vase de lut descoperite în curtea fostului Institut Pedagogic de 3 ani, cultura Brașov-Schneckenberg, datate circa 2200-1700 î. Hr., fragmente de sticlă romană și desene reprezentând material vitric roman din castrul Legiunii V Macedonica (sec. II-III p. Chr.), instrumente de măsură și control, echipamente, truse și aparatură din domeniul medicinei, medicinei dentare și ingineriei.

În Muzeul UMFST mai regăsim un registru conținând procesele verbale ale Consiliilor de Administrație, Științific și Instituțional (1953), un calendar al operațiilor, disciplina anatomie, chirurgie (1950-1964), o geantă chirurg aparținând profesorului dr. Mátyás Mátyás (1886-1956) - primul medic transilvănean care a folosit radium în scop terapeutic.

În colecție mai regăsim un epidiascop din anii 30, un aparat de proiecție și planșe pentru uz didactic, un

aparat Johnson din categoria aparatelor care utilizează oligoagregarea, inele pe molarii de șase ani și pe incisivi, complex de arcuri utilizate în tehnica Mollin, diferite tipuri de clești și lampă fotopolimerizare din domeniul medicinei dentare.

Partea de farmacie este reprezentată de recipiente farmaceutice din sticlă, porțelan și lemn, mojare cu pistil - pe mojarul datat 1914-1918 există inscripția “Prin Război vom învinge”.

Mai regăsim aparate de inhalat aburi, preparate farmaceutice, farmacie portabilă homeopată din secolul al XIX-lea, trusă de medicamente și preparate destinate medicilor militari, coli de ierbar din cadrul Herbarului Grădinii Botanice, suporturi de curs, materiale didactice pentru studenții Institutului de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (1955), Institutului Pedagogic de 3 ani și Institutul de Învățământ Superior (1976-1980).

În colecție se mai află reviste literare și științifice, periodice studențești, caiete program, mașină de scris, aparat de proiecție și diapozitive pentru studierea istoriei României, extrase din documente oficiale, titluri și distincții obținute de către elita academică și fotografii care au marcat întreaga evoluție și dezvoltare universitară.

Lasă un comentariu