18 februarie - Moșii de iarnă

Distribuie pe:

În calendarul creștin ortodox din anul 2023, pe 18 februarie sunt pomeniți cei trecuți la Domnul. Este cunoscută în tradiția populară sub denumirea de “Sâmbăta morților” sau “Moșii de iarnă”. În această zi, sunt pomeniți în biserică cei care nu au avut parte de slujbele rânduite la înmormântare.

În unele zone, oamenii spun că sufletele morților revin pe pământ, credincioșii dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuți la cele veșnice vin, în această zi, și se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în așa fel încât să le ajungă pentru un an întreg. Potrivit obiceiului, se dă de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, vin, fructe, precum și alimente care i-au plăcut persoanei răposate vin și lumânări aprinse.

La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

În Transilvania, se oferă de pomană și o prăjitură numită “pupi” (chec de mere).

Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

La mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă. (sursa -azm.gov.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu