Un secol de învățământ de stat la Sângeorgiu de Mureș - Ilarie Gh. Opriș, Csiki Angela, Laura Frenț: Sângeorgiu de Mureș. Directori, directori adjuncți, Școală și grădiniță - 1922-2022

Distribuie pe:

Recent apărută la Editura “Cronica Mureșeană”, în anul 2022, lucrarea Sângeorgiu de Mureș. Directori, directori adjuncți, Școală și grădiniță - 1922-2022 a văzut lumina tiparului datorită inițiativei bine-cunoscutului publicist mureșean Ilarie Gh. Opriș.

Ilarie Gh. Opriș - O viață dedicată culturii și artei

Născut la 10 iulie 1939, în comuna Sângeorgiu de Mureș, Ilarie Gh. Opriș este o persoană activă în domeniul publicisticii mureșene, activitate pe care o desfășoară fără întrerupere de aproape cinci decenii. De la vârsta de 9 ani și până la 19 ani a activat împreună cu tatăl său, Gheorghe Opriș, la Căminul cultural din comuna Sângeorgiu de Mureș. Pasiunea pentru publicistică și pentru cultură a moștenit-o de la tatăl său, care în perioada interbelică a fost funcționar la Primăria orașului Târgu Mureș, iar după anul 1945 a fost viceprimar al orașului Târgu-Mureș, având ca sarcină cultura și învățământul. Ilarie Gh. Opriș a urmat îndeaproape cariera tatălui. A fost bibliotecar, director de cămin cultural, viceprimar și primar al comunei Sângeorgiu de Mureș, președintele Comisiei de Cultură a municipiului Târgu-Mureș, consilier local în comuna natală. Timp de 10 ani a ocupat postul de referent la Centrul Județean al Creației Populare Mureș. A fost membru fondator, vicepreședinte și președinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș începând cu anul 1977, publicist, colaborator la presa locală, organizator a peste 200 de tabere de pictură pe pânză și icoane pe sticlă în județul Mureș, în țară și peste hotare, autor și coautor la peste 110 cărți, albume, anuare și cataloage, membru în Comitetele de inițiativă pentru realizarea de monumente în municipiul Târgu Mureș, în județul Mureș și în comuna Sângeorgiu de Mureș.

De-a lungul carierei de publicist, în calitate de președinte al Asociației Artiștilor Plastici din județul Mureș, a promovat proiecte tematice precum: cărți monografice de artă plastică, cataloage, albume, anuare. Este autorul, respectiv coautorul Monografiei comunei Sângeorgiu de Mureș, în 24 de volume, cu peste 5000 de pagini, lucrare care cuprinde valoroase fotografii de epocă și din perioada contemporană, fiind, astfel, cea mai voluminoasă monografie a unei localități rurale, din țară și probabil din lume. De altfel, peste 35 de lucrări au fost dedicate comunei natale: 17 lucrări de istorie și învățământ, alte 73 de cărți, albume, cataloage și anuare, 15 lucrări editate prin scanare și tipărire, dar și 30 de cărți tipărite și îngrijite.

A coordonat, în calitate de autor sau coautor, proiectul ,,Dascăli mureșeni”. Acest proiect, inițiat în anul 2004, continuă și în prezent, în acești ani fiind tipărite 9 volume, care conțin fiecare câte 200 biografii de dascăli mureșeni, fiind în pregătire volumul al X-lea, care va fi lansat în anul 2023. Acest demers a fost apreciat de conducerea Academiei Române, fiind considerat un proiect unicat la nivelul țării noastre.

Este pasionat de arta fotografică, încă din anul 1954, având o colecție de zeci de mii de fotografii, dintre care peste 3.000 portrete de personalități din diferite domenii din județul Mureș, o parte dintre acestea fiind folosite în lucrările pe care le-a publicat. Nu s-a despărțit de aparatul de fotografiat timp de 68 de ani. A făcut cursuri foto cu cel mai mare fotograf din țară, Marx Jozsef, participant și premiat la toate expozițiile mondiale din anii '60 -'70.

Este directorul Editurii ,,Cronica Mureșeană”. A publicat numeroase articole în presa locală și centrală. A prezentat comunicări științifice, a organizat simpozioane, prezentări de carte, vernisaje, expoziții, a publicat numeroase articole în presa locală și centrală și a colaborat cu importanți oameni de știință și cultură mureșeni sau din țară.

Centenarul învățământului de stat din Sângeorgiu de Mureș

Lucrarea Sângeorgiu de Mureș. Directori, directori adjuncți, Școală și grădiniță - 1922-2022 prezintă istoricul învățământului de stat din comuna Sângeorgiu, începând cu anul 1922. Documentele de arhivă menționează existența unor școli confesionale în această localitate încă de la începutul secolul al XVIII-lea. După Marea Unire de la 1918 a fost înființată Școala primară de stat cu predare în limbile română și maghiară. Între anii 1918-1940, în localitate au funcționat trei unități de învățământ: Școala confesională romano-catolică, Școala confesională reformată și Școala primară de stat. Între anii 1940-1944, când localitatea a fost cedată prin Dictatul de la Viena, Școala primară de stat a fost desființată. După eliberarea localității de trupele române și sovietice, la 19 octombrie 1944, Școala primară de stat este reînființată, începând cu luna noiembrie 1944. În perioada 1948-1958, în comună au existat două școli elementare de stat, una cu predare în limba română și una cu predare în limba maghiară. Din anul 1958 cele două școli au fuzionat, rezultând Școala elementară de stat cu predare în limba română și maghiară, având sediul în localul fostei Școli primare de stat construite în anul 1928. În perioada anilor 1976-1989, sub conducerea viceprimarului și primarului Ilarie Gh. Opriș, la școală se introduce apa potabilă, sistemul de canalizare, se construiește o sală de sport și sunt efectuate reparații capitale. Lucrări de modernizare și alte lucrări de extindere au fost realizate și după anul 1990, în prezent școala oferind condiții excelente pentru desfășurarea activităților didactice. În ceea ce privește prezentul școlii, deși localitatea a sporit numeric de la an la an, în ultimii ani se constată o scădere a populației școlare de la secția română, cauzele fiind diferite. Toate aceste date le aflăm din cuprinsul cărții de la prof. Czinka Ovidiu.

Structurată pe mai multe capitole, pe lângă istoricul învățământului sângeorzean amintit anterior, cartea ne oferă date despre directorii și directorii adjuncți care au condus în ultimul secol destinele învățământului local, precum și date statistice privind colectivele de cadre didactice care au pregătit generații de elevi în perioada anilor 2010-2022. Toate aceste informații valoroase sunt completate de situații statistice, documente de arhivă inedite, precum și de o colecție de imagini-document, multe din arhiva personală a domnului Ilarie Gh. Opriș, care ne prezintă activitatea didactică desfășurată din anii interbelici și până în zilele noastre.

Cartea este prefațată de primarul comunei, domnul Sofálvi Sándor Szabolcs. Cuvinte de apreciere la ceas aniversar ne prezintă în paginile cărții: domnul inspector școlar general adjunct, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, doamna inspector școlar general adjunct, profesor Illés Ildikó, doamna prof. Csiki Angela, directorul Școlii Gimnaziale “Sfântul Gheorghe” Sângeorgiu de Mureș, doamna Frenț Laura, director adjunct. În filele cărții, trecutul învățământului sângeorzean este amintit cu nostalgie de o serie de personalități locale, foști absolvenți ai școlii sângeorzene.

Răsfoind paginile acestei cărți și analizând bogata activitate publicistică și în domeniul artei care se întinde pe aproape cinci decenii, putem afirma că domnul Ilarie Gheorghe Opriș este, de departe, cel mai valoros promotor al fenomenului cultural - artistic din județ.

Dumnezeu să vă dea sănătate și putere de muncă în continuare, stimate domnule Ilarie Gh. Opriș!

Prof. dr. Antoniu-Ioan Berar, Inspector școlar pentru Istorie, Socio-umane, Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Lasă un comentariu