Farmecul Alpilor

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Una din cele mai cunoscute și scumpe stațiuni de schi din lume, situată în Elveția la 1.822 m altitudine, gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1928 și 1948 (2 cuv.). 2) “Capitala Alpilor francezi”, înconjurată de 20 de stațiuni de schi, gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1968. 3) Localitate din districtul Glâne, cantonul Fribourg, Elveția, situată la 652 m altitudine, în apropierea sitului Lavaux - În centru la Matterhorn! 4) În Rosa! - Tip de mobilier amenajat în curtea interioară a Muzeului Quarter din Viena - Al patrulea vârf ca înălțime din Elveția (4.545 m), situat în Cantonul Valais, lângă ghețarul Fee. 5) Localitate în regiunea Trentino-Alto Adige din Alpii italieni - Cel mai mare lac din Italia, un lac alpin format în craterul unui vulcan stins în apropierea orașului Verona;  are pe maluri sate pitorești cu castele medievale. 6) Stațiune montană franceză, situată deasupra orașului Morzine, una din principalele destinații de schi și snowbord din lume; în stațiune se desfășoară anual un Festival Internațional de Film Fantastic. 7) Codul Stației de cale ferată Bamani, India - Intrarea în Basel și ieșirea din Zermatt! 8) Oraș în Israel - Cunoscută stațiune de schi din Franța, situată la 1.113 m altitudine, la poalele masivului Mont Blanc, una din cele mai faimoase și bogate stațiuni din lume; are 116 teleschiuri și 219 pârtii. 9) Localitate în Franța - Cantonul elvețian al lui Wilhelm Tell, situat între pasul Saint Gotthard și lacul Lucerna. 10) Ieșirea de pe Mont Blanc! - Localitate în regiunea italiană Lombardia, la nord-est de Milano, în imediata apropiere a graniței cu Elveția; în vecinătate se află pasul Aprica, importantă destinație pentru ciclism. 11) Stațiune de iarnă din Franța, situată la nord de Mont Blanc, la 1.252 m altitudine, locul de desfășurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1924; din stațiune o telecabină transportă turiștii până la 3.842 m altitudine, fiind cea mai înaltă telecabină cu urcare verticală din lume - În zadă!

VERTICAL: 1) Cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, atracție pentru turism, alpinism și sporturi de iarnă (2 cuv.). 2) Stațiune montană din Elveția, situată la 1.800 m altitudine, în cantonul Graubunden, singura stațiune de schi cu acces direct din hoteluri; are 225 km de pârtii și 140 km de trasee de drumeții - “Călugărul”, munte în Alpii Bernezi din Elveția, la 4.110 m altitudine; tunelul feroviar Jungfrau trece chiar pe sub vârf, la 3.300 m altitudine. 3) Localitate la 1.406 m altitudine în districtul Visp, cantonul elvețian Valais, aflată în apropierea podului suspendat Charles Kuonen, cel mai lung pod suspendat simplu din lume pentru pietoni. 4) “National Gas Turbine Establishment” (acronim) – Intrarea în vilă! - “International Business Machine” (acronim). 5) Oraș în regiunea Trentino-Tirolul de Sud din Italia, pe râul Adige într-o vale glaciară, al treilea oraș ca mărime din Alpi, cu un centru istoric medieval și renascentist - “Memory Stick Input/Output” (acronim). 6) Oraș în nord-estul Franței, capitala regiunii Lorena, situat la poalele masivului Saint-Quentin - Castel în localitatea cu aceeași denumire din cantonul Fribourg, Elveția, sit de patrimoniu elvețian - O perioadă din Mont Blanc! 7) Situate într-o zonă montană! - “Inspectoratul General pentru Imigrări” (acronim) - Autor italian de cărți de călătorie (Martin). 8) Fluviu în Elveția și Franța cu o lungime de 812 km, care izvorește din Alpi - Afluent al Rinului, acest râu este cel mai lung râu interior al Elveției, pe care se află mai mult de 40 de hidrocentrale - Intrarea în Zermatt și ieșirea din Chamonix! 9) Ibis! - “Disturbed Rock Zone” (acronim) - “Virtual United Office” (acronim). 10) Sistem care poate furniza o unitate de control a antenei - Capitala “de facto” a Elveției, situată la 450 m altitudine pe râul Aare, având în apropiere vârfurile Gurten și Bantiger. 11) Stațiune de schi în districtul Visp, cantonul Valais, Elveția, situată la 1.620 m altitudine; din stațiune pornește o linie de cale ferată cu cremalieră care ajunge în vârful Gornergrat (3.089m), cea mai înaltă cale ferată din Europa - Pui de capră neagră.

Dicționar: ENZI, NAR, BMNI, LOD, ANAIS, RUE, TLEOD.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Cutreierând munții”, apărut în 4 februarie 2023: SINGURATICA, TA, HRIB, NH, ACVILA, P, EF, N, OLE, CAZIA, II, CARAIMAN, SOMO, INEU, T, ODISEE, NERA, A, R, V, UI, UN, RACU, IC, ACE, ANI, PREDEAL, PIATRAMARE.

Lasă un comentariu