O echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane și 4 câini de căutare, precum și trei aeronave trimise să sprijine Turcia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că România trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane și 4 câini de căutare, precum și trei aeronave, care vor transporta șapte tone de echipamente.

El a mai precizat că echipa este autorizată de Națiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenții internaționale.

“Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităților turce. Am fost acceptați. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unității de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; personal medical – doi medici și doi asistenți de la SMURD București: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimiși și de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenați în acest sens”, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

Arafat a menționat că Forțele Aeriene Române din cadrul Ministerul Apărării au pus la dispoziție trei avioane, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi și mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

“Primele două avioane (…) vor face două ore și jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferență de vreo două ore, va pleca cu restul echipamentelor”, a spus el.

Arafat a adăugat că în cursul zilei s-a desfășurat o videoconferință organizată de Comisia Europeană, la care au participat și alte state europene care intenționează să susțină Turcia.

“Aproape toată Europa se mobilizează și vor veni foarte multe oferte și deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineții”, a spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că eforturile de susținere trebuie coordonate cu autoritățile din Turcia, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență.

“Orice persoană care pleacă pe cont propriu sau neorganizat riscă să fie întoarsă sau să nu fie inclusă în nicio echipă de căutare-salvare, pentru că dacă nu este anunțată și nu este acceptată, nu poate să fie inclusă în aceste echipe. Rugămintea noastră: dacă e nevoie de voluntari, de organizare de echipe suplimentare, vom anunța aceste lucru, dar numai în comun acord cu autoritățile din Turcia și cu Mecanismul de Protecție Civilă Europeană”, a afirmat el.

În ce privește pregătirea României pentru o astfel de situație, pe plan intern, Raed Arafat a declarat că țara noastră a cheltuit pe parcursul ultimilor ani “sume imense” din fonduri europene pentru echipamente.

Salvatorii români au ajuns în Turcia și construiesc baza de operații în apropiere de Antakia

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

“Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, ieri dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur, mai precizează IGSU.

Ministerul Sănătății caută voluntari pentru echipe medicale care să plece în Turcia. Campanie de donare de sânge

Ministerul Sănătății mobilizează profesioniști care ar fi dispuși să plece în Turcia pentru a ajuta la eforturile echipelor medicale de după cutremurele de luni.

Ministerul Sănătății este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări și pentru asigurarea evaluării medicale și a consilierii psihologice pentru studenții români și profesorul lor care sunt repatriați din regiunea afectată.

“Ministerul Sănătății, împreună cu Universitățile de Medicină și Farmacie, mobilizează profesioniștii din sănătate care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale, care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate”, a mai transmis MS,citat de Spotmedia.ro.

Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului care au nevoie de transfuzii.

“Sunt pregătite medicamente și materiale sanitare care pot fi puse la dispoziția autorităților turce.

Mai multe informații despre înscrierea medicilor și asistenților medicali ca voluntari pentru echipele necesare acordării de asistență medicală și despre locațiile pentru donarea de sânge, destinat victimelor cutremurului se găsesc la www.ms.ro”, a mai transmis ministerul.

Cutremurul din Turcia ar trebui să îi sperie pe români? Ce spun experții și de ce replica a fost la fel de tare ca primul seism

Cum chiar în ziua cutremurului din Turcia s-au produs și în România 4 seisme mult mai mici, în mai puțin de două ore, întrebarea se pune dacă există vreo legătură.

“Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, susține categoric Gheorghe Mărmureanu, seismolog și director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, pentru Libertatea.

Specialistul a explicat traseul undei seismologice care a produs cutremurul din Turcia.

“Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie. Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii (…)

Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească.

Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, spune expertul citat.

De ce replicile au fost așa puternice

Neobișnuit la cutremurul de luni dimineața din Turcia este că a avut o replică aproape la fel de puternică (7,8 urmat de 7,5).

Chad Myers, meteorolog CNN și expert în vreme severă, a explicat de ce.

“Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei.

De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul. Seismologii se referă la acest eveniment ca la o «falie de alunecare», când plăcile se ating și, dintr-o dată, alunecă lateral una pe lângă cealaltă”, a spus Myers.

Într-o astfel de mișcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. “De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte și înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare și încep să se producă replici, încep să se miște înainte și înapoi”, a arătat Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura “săptămâni și chiar luni de zile”, a avertizat un alt meteorolog de la CNN, Karen Maginnis, citat de News.ro.

Lasă un răspuns