Ministrul mediului la Târgu Mureș: “Via Transilvanica, cel mai interesant produs din România care va apărea pe harta turistică mondială”

Distribuie pe:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel mai de amploare proiect de promovare turistică a României, Traseul Via Transilvanica, ar putea dobândi un statut special, motiv pentru care au început consultările cu toate autoritățile locale prin zonele cărora trece acest traseu.

“Refugiile de pe Via Transilvanica care trebuie să fie minimaliste, trebuie să fie din materialele care sunt acolo la fața locului, trebuie să ofere un confort spartan turistului care vrea un adăpost, pentru a crea un acoperiș deasupra capului. Vreau un loc unde să-și întindă o saltea, un sac de dormit, dar eu văd total diferit acest proiect, acest traseu, de tot ce s-a făcut până acum. Este un traseu lung de 1.400 de kilometri marcat, va trebui să fie un ajutor real pentru turistul care pleacă dintr-un punct aproape necunoscut și vrea să ajungă într-un altul necunoscut. Trebuie să-l purtăm frumos prin păduri, să-l ducem frumos prin pădurile noastre, dar trebuie să avem mare grijă să nu transformăm într-o cursă de marcare, de asfaltare, de dotare (...) pentru că vom strica mai mult decât să oferim ajutor. Și eu doresc să avem această reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni numai”, a declarat ministrul Tanczos Barna, într-o conferință de presă susținută vineri la Târgu Mureș.

Ministrul Tanczos Barna îi însoțește la discuțiile cu autoritățile locale pe inițiatorii traseului Via Transilvanica, Alin și Tibi Ușeriu. Potrivit ministrului Mediului, la întâlnirile din județe sunt convocați administratorii fondului forestier, pădurarii, șefii de ocoale silvice, inginerii silvici, direcțiile județene din cadrul Romsilva, respectiv cei de la ocoalele silvice private care administrează pădurile private sau ocoalele care sunt în administrarea sau în subordinea autorităților publice locale.

“Cu siguranță, Via Transilvanica a depășit de mult hotarele României. O să fie probabil cel mai interesant produs din România care va apărea pe harta turistică mondială. Este un produs generat de frații Ușeriu, de Tășuleasa Social, de echipa care este în spatele acestei inițiative (...) Trebuie să îi sprijinim instituțional și este motivul pentru care în toate locațiile prin care trecem zilele acestea, vorbim și cu unitățile administrativ-teritoriale, prin primarii care reprezintă comunitățile de acolo și le explicăm care sunt provocările unei conviețuiri a turistului cu cei care lucrează în pădure, care sunt provocările mersului pe același drum forestier și în momentul în care vine turistul și în momentul în care se exploatează sustenabil pădurea în zonele respective, căutăm soluții plecând de la soluții locale”, a afirmat ministrul.

“Este foarte important să căutăm oameni pentru a realiza Via Transilvanica, însă pe drum ne-am dat seama că este nevoie și de oameni, și de funcții. Deci este imposibil ca o organizație non-guvernamentală să poată să țină în spate o infrastructură națională turistică fără să fie ajutată de autoritățile locale, publice, centrale, cele care până la urmă controlează și fac legile în țara aceasta. Pot să dau exemple, este imposibil să ne batem noi cu stăpânii câinilor agresivi, de exemplu. De asemenea, este imposibil să fim noi acolo când se termină o exploatare forestieră, dacă a trecut un tractor forestier pe acolo, în 20 de ani s-ar putea să nu mai poți să treci pe acolo ca și turist. Sunt garduri electrice peste tot, pentru că proprietarul în sine, românul, România, a devenit o țară de proprietari și, câteodată, proprietățile trec și până pe partea cealaltă de gard. Sau există arendări care cuprind mii de hectare și care bineînțeles au în componență și drumuri publice sau composesorate, care au fost drumuri publice dintotdeauna și dacă proprietarul în momentul de față sau arendașul nu le înțelege, el te scoate de acolo de nu te vezi”, a declarat Alin Ușeriu.

El consideră că trebuie să fie o mediere permanentă între inițiatorii proiectului, care au putere limitată, și autorități, mai ales că acest proiect are deja o amploare internațională.

Inițiatorul Via Transilvanica a mai arătat că, în luna ianuarie, Tășuleasa Social a prezentat traseul turistic românesc la Stuttgart, la unul dintre cele mai mari târguri de turism alternativ din lume, unde standul românesc a fost intens vizitat. (Agerpres)

Lasă un comentariu