Israel: Inscripție rară, în canaanită, descoperită pe un piaptăn din fildeș

Distribuie pe:

O inscripție rară în limba canaanită pe un piaptăn din fildeș, descoperit în sudul Israelului, a fost dezvăluită miercuri de arheologii israelieni, relatează AFP.

Având dimensiunile 3,5 cm pe 2,5 cm, acest piaptăn, datând din anul 1.700 î.Hr., a fost descoperit în 2017, la situl arheologic Tel Lachish, însă fraza în limba canaanită a fost descoperită abia anul acesta, a anunțat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat.

“Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr și din barbă”, se poate citi pe piaptăn, o frază care reprezintă “dovada directă” a utilizării alfabetului canaanit în viața de zi cu zi din acea perioadă, a explicat Yossef Garfinkel, profesor de arheologie.

“Aceasta este prima frază în limba canaanită descoperită în Israel”, a spus el.

Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripții similare, însă niciodată o frază întreagă.

Se crede că pieptănele ar fi fost importat și considerat un articol de lux, a precizat Universitatea Ebraică.

Termenul Țara Canaanului este folosit în povestea biblică pentru a descrie teritoriul situat între Mediterana și Iordan, înainte de cucerirea sa de către Iosua și triburile lui Israel ieșite din Egipt, în jurul anului 1200 î.Hr. (Agerpres)

Lasă un comentariu