VERNISAJ ÎN PREZENȚA ARTISTULUI: VINERI, 28 OCTOMBRIE, ORA 19.00

Distribuie pe:

Unul dintre cei mai importanți artiști fotografi din anii '80 expune la Târgu Mureș, în Camera K'ARTE, o selecție specială de imagini inedite din Târgu Mureș și din județul Mureș, alături de cadrele faimoase deja din Bucureștiul său natal.

Realitatea dureroasă a anilor '80, a transportului public, a cozilor de la magazinele alimentare, a demolărilor sistematice de monumente arhitecturale, a vulnerabilității generale a populației este surprinsă ingenuu în fotografiile sale, tot mai faimoase în ultimii 15 ani. România ultimului deceniu de comunism ni se devoalează necosmetizat, în ciuda controlului draconic al statului din acea perioadă asupra oricăror forme de reprezentare. 

„Despre subiectul /evenimentul din fotografie vorbim la timpul trecut, deși el apare mereu prezent in fata ochilor privitorilor. În viață trecem prin clipe fără număr, mai mult sau mai puțin semnificative. Unii le notează într-un jurnal. Arhitect, am păstrat câteva clipe în fotografii, ca mărturii" - Andrei Pandele. Andrei Pandele (n. 1945) trăiește și lucrează în București.

Arhitect și fotograf, Andrei Pandele este cunoscut pentru un proiect fotografic de anvergură formulat împotriva sistemului comunist, prin expoziția „Fotografii interzise și imagini personale" de la galeria Etaj 3/4 din 2007. Fotografiile sale au fost publicate de-a lungul timpului în revistele Photo, National Geographic, Lettres de Paris etc. și se află achiziționate în colecții importante, ajungând la reputate case de licitații, precum Sotheby's. Reprezentat în Europa de Agence Collectif Est, Paris.

Și activitatea autorului din ultimii ani în zona editorială este una semnificativă, în condițiile penuriei de publicații despre fotografia din anii '70-'80 din România: „Fotografii Interzise și Imagini Personale", ed. Compania, București, noiembrie 2007; „Martorul Surpriză" - ed. Compania, București, noiembrie 2008; „Bucureștiul Mutilat" la Editura Humanitas, august 2018; „Decembrie '89 în '89 de imagini", la editura Humanitas, noiembrie 2019.

Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K'ARTE", ed a IX-a.

Un proiect: Asociația K'ARTE.

Curator program: Eliodor Moldovan.

Curator: Dr. Uschi Klein, Senior Photography Lecturer - Universitatea de Arte din Brighton.

Cu sprijinul: REEA, Hotel Concordia, Universitatea de Arte din Brighton.

Co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Târgu Mureș.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un comentariu