FARMACIA SOCIALĂ NU MAI POATE SUSȚINE MEDICAȚIA PRESCRISĂ REFUGIAȚILOR UCRAINENI DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității ieri, “Farmacia Socială” anunță că nu mai poate susține medicația gratuită pentru refugiații ucraineni din județul Mureș. “Încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, Farmacia Socială s-a implicat activ și a susținut cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau cu domiciliul stabil temporar în județul Mureș, și nu numai. La aproape 8 luni, bilanțul este unul impresionant, peste 300 de pacienți ucraineni au fost sprijiniți cu medicamente gratuite, costurile totale ajungând la aproximativ 50.000 de lei și fiind suportate din fondul social propriu și din surse private provenite în urma scrierii de proiecte. Acești pacienți au fost ajutați cu transportul și traducerea necesară realizării consultației medicale și în baza prescripției medicale le-a fost asigurată toată medicația în mod gratuit, în afara sistemului național de asigurări de sănătate”, se arată în comunicat.

“Ne apropiem foarte rapid de momentul în care nu vom mai putea asigura gratuit, necompensat de CNAS, din fondul social propriu medicamentele prescrise cetățenilor refugiați care se află în județul Mureș. Din evidențele noastre, în data de 20 octombrie 2022 sunt evidențiați 342 cetățeni ucraineni, din care 177 sunt copii și care sunt asigurați în sistemul național de asigurări de sănătate în baza O.G. 15/2022. Acești pacienți vor solicita medicilor prescriptori eliberarea rețetelor tipizate și vor încerca eliberarea tratamentului prescris în orice farmacie cu mențiunea că sunt scutiți de coplată la medicația prescrisă compensat”, susține Dumitrescu Marius, antreprenor social și administratorul Farmaciei Sociale.

Conform O.G. 15/2022, persoanele care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care solicită protecție internațională în România, care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.

Farmacia Socială, alături de Asociația SURYAM și Crucea Roșie Mureș au fondat MuresHub, un proiect destinat tuturor persoanelor vulnerabile de la nivelul județului Mureș și care își propune colaborarea strânsă între organizațiile direct implicate în domeniul social.

Toți cei care doresc să se implice prin voluntariat sau cu susținere financiară sunt rugați să ne contacteze telefonic la 0769 04.12.00 sau prin e-mail, la adresa marius@farmaciasociala.ro.

Lasă un comentariu