FOST EUROPARLAMENTAR UNGAR, CONDAMNAT PENTRU SPIONAJ ÎN FAVOAREA RUSIEI

Distribuie pe:

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat marți de Curtea Supremă a Ungariei pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei, unde locuiește în prezent, informează AFP, citat de Agerpres.

“Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (...) de spionaj împotriva instituțiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenția de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat “pentru interesele Rusiei și (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 și 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informații al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru “fraudă fiscală” și “falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”. Lui Bela Kovacs i se reproșează că a semnat contracte de stagiu “fictive”, cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.

Acest fost membru al partidului naționalist Jobbik a ieșit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 și 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzații, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanță în 2020 și unde predă relații internaționale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria “KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informații ruse, Bela Kovacs se declară “victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban.

LIDERII PRORUȘI DIN LUGANSK ȘI HERSON ÎI CER LUI PUTIN ALIPIREA LA RUSIA

Autoritățile proruse din regiunile ucrainene Lugansk și Herson au anunțat miercuri că i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un “referendum” privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internațională, informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.ro.

“Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinați chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federației Ruse”, a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicația Telegram.

“Suntem conștienți de legătura istorică, culturală și spirituală cu poporul multinațional al Rusiei”, a adăugat el, care a evocat “visul” locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.

Anterior, Pascinik anunțase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Donețk, Denis Pușilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia. O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administrația de ocupație din Herson (sud).

În scrisoare, Saldo apără procesul electoral “absolut legal” în opinia sa și invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Națiunilor Unite. El indicase că i-a cerut președintelui rus să parafeze anexarea “cât mai rapid posibil”. Aceste declarații intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), “referendumuri” calificate drept simulacre de către Occident.

Oficialitățile locale proruse au anunțat că în aceste consultări populare între 87% și 99,2% dintre alegători s-au pronunțat pentru alipirea la Rusia.

Lasă un comentariu