UN SCHELET ANTIC ATESTĂ O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DE AMPUTARE ÎN URMĂ CU 31.000 DE ANI

Distribuie pe:

Un schelet descoperit în urmă cu doi ani într-un colț îndepărtat al insulei Borneo, în peștera Liang Tebo din Indonezia, “rescrie” istoria medicinei antice și demonstrează că operația de amputare a fost efectuată cu succes în urmă cu aproximativ 31.000 de ani, au declarat, miercuri, oamenii de știință care au făcut respectiva descoperire.

Studiul arată că vânătorii-culegători din epoca de piatră, care trăiau în actuala provincie Kalimantan din Indonezia, aveau solide cunoștințe în materie de anatomie și de tratare a rănilor.

“Descoperirea schimbă din temelii înțelegerea noastră cu privire la dezvoltarea acestor cunoștințe medicale”, a spus Tim Maloney, cercetător la Universitatea Griffith din Australia, care a condus echipa de cercetători.

Înconjurat de lilieci, șerpi și, pe alocuri, ros de scorpioni, scheletul era “uimitor de bine conservat”, lipsindu-i însă piciorul stâng. Nodurile osoase de pe fragmentele analizate, precum și urma inciziei de-a lungul osului indică faptul glezna și talpa piciorului au fost îndepărtate “în mod deliberat”, a declarat Maloney într-o conferință de presă.

Alte explicații, cum ar fi atacul unui animal sau o traumă prin cădere nu sunt plauzibile deaorece ar fi produs fracturi osoase și ar fi necesitat o vindecare diferită față de cele observate pe piciorul scheletului.

Analiza unui dinte și a sedimentelor din jurul scheletului au arătat că el are cel puțin 31.000 de ani și aparține unei persoane care a murit la aproximativ 20 de ani.

În ciuda traumei incredibile cauzate de amputație, având în vedere semnele de refacere osoasă identificate, tânărul pare să fi supraviețuit șase până la nouă ani după operație, fără să fi suferit vreo infecție postoperatorie majoră.

Acest lucru denotă “cunoștințe detaliate despre anatomia membrelor și despre sistemele musculare și vasculare”, a scris echipa de cercetare într-o lucrare publicată miercuri în revista Nature.

Fără îndoială, notează autorii, “tânărul a beneficiat de îngrijire postoperatorie, rana a fost curățată, dezinfectată și pansată în mod regulat” pentru a preveni orice complicație ce putea duce la deces.

În materie de chirurgie, există numeroase dovezi preistorice despre trepanații (executarea unei deschideri în oasele cutiei craniene - n. trad.) sau de extracții dentare. Dar amputația este o intervenție chirurgicală atât de complexă încât, în Occident, doar în urmă cu aproximativ un secol a devenit o operație în urma căreia oamenii puteau spera, în mod rezonabil, să supraviețuiască.

Cel mai vechi exemplu anterior a fost un schelet vechi de 7.000 de ani, cu un antebraț amputat, descoperit în Franța, în 2010.

Dar recenta descoperire demonstrează că vânătorii-culegători din Borneo au trecut peste provocările intervenției chirurgicale și au realizat-o cu cel puțin 24.000 de ani mai devreme decât se credea odinioară.

Rămân multe întrebări: cum a fost efectuată amputația și de ce? Ce s-a folosit pentru calmarea durerii sau pentru a preveni infecția? A fost această operație un caz rar sau o practică obișnuită?

Echipa presupune că s-ar fi putut utiliza o lamă de piatră, iar membrii comunității ar fi contribuit la reușita intervenției cu plante medicinale, adunate din pădurea tropicală.

Studiul “pune într-o nouă lumină îngrijirea și tratamentul oferite în trecutul îndepărtat și schimbă opinia conform căreia aceste chestiuni nu erau luate în considerare în vremurile preistorice”, a scris Charlotte Ann Roberts, specialist în arheologie la Universitatea Britanică din Durham, într-un comentariu ce însoțește studiul din Nature.

Noi săpături sunt programate anul viitor în peștera Liang Tebo, în speranța că se vor putea afla mai multe informații despre oamenii care au trăit acolo în timpuri străvechi. “Este, cu siguranță, un punct fierbinte al evoluției umane și al arheologiei, iar condițiile sunt propice pentru noi descoperiri uimitoare”, susțin cercetătorii. (surse și foto - AFP, msn.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu