MESAJUL BRUXELLES-ULUI CĂTRE ÎNTREAGA LUME - UNIUNEA EUROPEANĂ VA CONTINUA SĂ SPRIJINE UCRAINA, INDIFERENT DE ȘANTAJUL ȘI AMENINȚĂRILE RUSIEI

Distribuie pe:

Ucraina nu trebuie “să se clatine” în fața agresiunii ruse, a afirmat luni, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu înalți oficiali UE, premierul Denis Shîmal, solicitând Uniunii să furnizeze Kievului mai mult echipament militar: “Rusia duce un război hibrid împotriva Uniunii Europene: șantajul gazelor, șantajul petrolului, crearea crizei alimentare, criza migranților, dezinformarea, atacurile cibernetice”, a declarat luni prim-ministrul ucrainean.

“Dar abandonarea Ucrainei - singură împotriva Rusiei - ar fi doar unul dintre acei pași care ar încuraja Rusia să pătrundă tot mai adânc în Europa. Singura salvare este ca Europa să fie unită”, a pledat acesta.

De când Kremlinul a invadat țara, în februarie, UE a furnizat Ucrainei arme, muniții și alte ajutoare. De asemenea, a oferit sprijin economic de miliarde de euro, iar sancțiunile iși fac treptat efectul asupra economiei Rusiei. Cu toate acestea, la Kiev crește ingrijorarea că determinarea UE ar putea slăbi pe măsură ce inflația și prețurile la energie cresc.

În acest context, premierul ucrainean insistă că țara sa, a cărei candidatură pentru aderarea la UE a fost acceptată, are nevoie de mai mult ajutor.

“Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia ar vrea să pună capăt războiului. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de arme mai moderne, cum ar fi apărarea aeriană, apărarea antirachetă, apărarea anti-navă, precum și vehicule și avioane blindate”, a spus el.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a dat asigurări că Uniunea nu va da înapoi de la angajamentele asumate: “Mesajul principal de la întâlnirea de astăzi, pentru întreaga lume, este că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina, indiferent de orice amenințare, orice șantaj la care ar recurge Rusia. Vom oferi sprijin politic, financiar, umanitar și militar, atâta timp cât este nevoie și atât cât este necesar”.

Bruxelles-ul a acordat până acum Ucrainei asistență financiară de 2,2 miliarde de euro, menținând guvernul de la Kiev “pe linie de plutire” în timpul războiului.

De asemenea, a acordat 2,5 miliarde de euro în echipamente militare, prin așa-numitul Fond European pentru Pace, un fond extrabugetar în valoare de aproximativ 5 miliarde euro (perioada 2021-2027), finanțat prin contribuții din partea statelor membre ale UE.

Comisia Europeană a semnat recent un nou program de sprijin umanitar în valoare de 500 de milioane de euro, dar, potrivit lui Jacob Kirkegaard, membru senior al German Marshall Fund, acest lucru nu este suficient.

“Acesta este un minim strict necesar”, a declarat Kirkegaard. Fondul Monetar Internațional estimează că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. Deci, faptul că UE a promis doar un total de 9 miliarde de euro nu este suficient în opinia mea”. (sursa - euronews.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu