ȘEZĂTOAREA LITERARĂ DE LA GIULUȘ, EDIȚIA A IX-A

Distribuie pe:

Organizată de Societatea Scriitorilor Mureșeni și Editura Ardealul din Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, ȘEZĂTOAREA LITERARĂ DE LA “GIULUȘ”, ediția a IX-a, s-a desfășurat în perioada 20-21 august 2022.

Șezătoarea literară de la Giuluș este un bun prilej de reîntoarcere nostalgică la matcă a celor plecați prin diverse orașe ale țării, dar purtând mereu sub frunte, nestinsă, dragostea față de satul natal. Ea se desfășoară, de mai mulți ani, sub semnul operei marelui scriitor și filosof Lucian Blaga, cel care scria, în urmă cu peste trei sferturi de veac, că “Veșnicia s-a născut la sat...”, prezenta ediție venind în întâmpinarea jubileului de 610 ani de la prima atestare documentară a așezării (1413-2023).

Debutul șezătorii literare s-a întâmplat cu un scurt popas la casa din Ogra, unde a copilărit maestrul Ion Vlasiu, urmând un moment de rememorare și reculegere la Crucea Eroilor, din centrul satului Giuluș. Apoi, duminică, 21 august, la Biserica ortodoxă din sat, invitații au primit binecuvântarea părintele-paroh PETRU GIURGIU, secondat de diacul EMIL DANCIU, urmând altor “momente” culturale, între care și prezentarea scriitorilor-oaspeți, alocuțiuni, lecturi publice, decernarea diplomelor și agapa creștină. Invtitații acestei ediții au fost: dottore FABIO MELANO - publicist și traducător din Milano (Italia); prof. dr. BOGDAN DANCIU - cercetător și publicist din București; prof. dr. GEORGE DAVID - scriitor și publicist din București; drd. LILIANA DUMITRESCU - publicistă din București; prof. IOAN GĂBUDEAN - poet și publicist din Târgu Mureș; prof. dr. CONSTANTIN NICUȘAN - poet și eseist din Târgu Mureș; moderatorul manifestării fiind prof. dr. EUGENIU NISTOR - scriitor, cercetător științific, eseist, fiu al satului Giuluș.

Dincolo de lecturile publice și de alocuțiunile invitaților, a avut loc și o rememorare a trecutului istoric al satului și al manifestării: prima întâlnire cu fiii satului Giuluș, care a avut loc la 19 iunie 1993, la aniversarea a 580 de ani de la prima atestare documentară a localității (inițiată de scriitorul Eugeniu Nistor și desfășurată cu sprijinul lui Ionel Vuță, primarul comunei Ogra de atunci), manifestările ulterioare, susținute de primarii Ioan Megheșan și Marin Palaghie, fiind organizate cu sprijinul Primăriei comunei Ogra, al Consiliului Județean Mureș, al Regiei de Gaz Metan Mediaș și al altor instituții publice și de cultură - toate constituindu-se în tot atâtea prilejuri de bucurie și rememorare, dar și de întâlniri cu prestigioase personalități ale culturii române contemporane care au poposit în satul nostru, unele trecute, între timp, în lumea umbrelor, așa cum au fost scriitorii: Ion Vlasiu (1908-1996), Ion Horea (1929-2019), Zeno Ghițulescu (1929-2017), Serafim Duicu (1938-1996), Lazăr Lădariu (1939-2018), Gheorghe Păcurar (1940-2007), Mihai Ardelean (1947-2022).

Și de această dată, în cadrul Șezătorii literare de la Giuluș au fost acordate premii și diplome, iar comitetul de organizare al acesteia - constituit din scriitorii Eugeniu Nistor, Ioan Găbudean și părintele-paroh Petru Giurgiu - a coordonat cu tact și eficiență toate etapele manifestării culturale.

CRONICAR

Lasă un comentariu