DUMITRIȚA GLIGA LA INAUGURAREA MUZEULUI SATULUI DIN ȘERBENI: “UN POPOR, PENTRU A SUPRAVIEȚUI, ESTE OBLIGAT SĂ LUPTE PENTRU A-ȘI APĂRA IDENTITATEA”

Distribuie pe:

Sâmbătă, în Șerbeni, comuna Beica de Jos, a avut loc inaugurarea Muzeului Satului. La manifestarea, care a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de oficialități au participat sute de oameni, dornici să fie împreună într-un moment festiv prilejuit de deschiderea unui lăcaș menit să păstreze, dar și să promoveze tradițiile și obiceiurile locului. Proiectul muzeului din Șerbeni a fost realizat de Primăria și Consiliul Local Beica de Jos în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și Asociația pentru Integrare Socială.

La eveniment a fost prezent deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga, unul dintre promotorii tradițiilor și obiceiurilor populare din județul nostru, dacă ne gândim doar la faptul că ea este organizatorul, an de an, al Balului Însuraților (marcă înregistrată), o manifestare atât de îndrăgită în țară și străinătate, care adună mii de participanți. Demn de menționat este și faptul că ori de câte ori are ocazia, deputatul mureșean poartă, cu mândrie, costume populare românești, autentice, fie că este prezentă în Parlamentul României, la manifestări publice sau chiar la întâlniri cu oaspeți de peste hotare.

Mai jos redăm discursul doamnei Dumitrița Gliga cu ocazia inaugurării Muzeului Satului din Șerbeni: “Mulțumesc în primul rând pentru invitația de a participa la inaugurarea Muzeului Satului din Șerbeni.

Pentru mine este un moment emoționant de fiecare dată când întâlnesc oameni care sunt preocupați de istoria noastră și de zestrea noastră culturală.

Probabil că așa a fost întotdeauna și așa va fi și de acum înainte: un popor, pentru a supraviețui, este obligat să lupte pentru a-și apăra identitatea. Acum este rândul nostru să ocrotim zestrea culturală moștenită de la strămoșii noștri și să o predăm intactă generațiilor viitoare.

La prima vedere pare ușor surprinzătoare ideea de a deschide un muzeu al satului la țară, pentru că așa ceva găsim de obicei în marile orașe, dar pentru mine este cât se poate de firesc, deoarece sufletul românului aici se regăsește cel mai bine. În liniștea de la țară.

Și pentru că nimeni nu a descris mai frumos acest sentiment, cu permisiunea dvs., o să-l citez pe Lucian Blaga:

«Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.

Aici orice gând e mai încet,

și inima-ți zvâcnește mai rar,

ca și cum nu ți-ar bate în piept,

ci adânc în pământ undeva».

Mai mult ca oricând, acum, când lumea se urbanizează și se globalizează galopant, trebuie să avem grijă să nu ne rupem de rădăcinile noastre. Pentru că atunci o să ne pierdem.

Nu m-am opus niciodată progresului, dar pentru noi este foarte important să păstrăm viu spiritul satului românesc și este o binecuvântare că încă îl putem avea în formă autentică.

Vin din nou cu un citat, pentru a atenționa că pierderea culturii tradiționale rurale ar fi o tragedie pentru omenire, pentru că aici viața se derulează în firescul lucrurilor, contopită cu legile naturii și aproape de Dumnezeu.

Citez din ce spunea Petre Țuțea despre lumea de la țară:

«Când va dispărea ultimul țăran din lume - la toate popoarele, vreau să spun - va dispărea și ultimul om din specia om. Și atunci or să apară maimuțe cu haine».

Închei spunând că trebuie să fim mândri de identitatea noastră și suntem datori să ducem mai departe zestrea culturală moștenită de la înaintașii noștri.

Merită toate aprecierile noastre și doresc să-i felicit sincer pe toți cei care au contribuit la deschiderea acestui muzeu”.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat cu spectacole artistice.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu