ÎNCET-ÎNCET, EUROPA ÎNCEPE SĂ ÎNȚELEAGĂ CE O AȘTEAPTĂ…

Distribuie pe:

Creșterea prețurilor la energie îi îngrijorează pe oameni, notează publicația belgiană rtbf.be, dând câteva exemple de întreprinzători privați, a căror supraviețuire din punct de vedere profesional este pusă, tot mai mult, sub semnul întrebării, din cauza “exploziei” prețului energiei.

Publicația relatează, printre altele, cazul lui Dominique Jambers, medic veterinar. Consultându-și facturile, el constată că acestea au crescut, de la începutul anului, de la 436 de euro la 865 de euro.

“Covidul a fost o situație complicată, pe care am putut-o înțelege și accepta. Dar războiul din Ucraina este un război ale cărui oale sparte le vor plăti cetățenii”. Pentru medic, reducerea consumului de energie electrică nu poate fi întotdeauna o alegere potrivită: “Când operezi un animal, îl bagi într-o sală de recuperare, iar acesta trebuie încălzită”, explică el, solicitând intervenția guvernului.

Aceeași poveste și dinspre sectorul alimentar: Alexandre Terlinden este director executiv la un lanț de 40 de magazine. Viitorul acestor afaceri este în pericol, afirmă el, dând ca exemplu facturile de la un singur magazin: “S-a ajuns de la o factură de 1.900 de euro pe lună în 2021, la 7.000 pe lună”. În total, magazinul va plăti aproximativ 80.000 de euro pentru gaz și electricitate, în timp ce profiturile sale sunt în jur de 40 de mii de euro.

Dacă guvernul nu acționează, cei 500 de angajați ai grupului vor fi în pericol, afirmă directorul: “Companii ca a noastră reprezintă proiecte de viață, afaceri de familie, iar în Belgia sunt zeci de mii de companii în aceeași situație. Dacă nu se schimbă ceva, ne îndreptăm spre o catastrofă socială”.

Un alt exemplu este cel al unui pomicultor, Guillaume Mahieu, care se gândește dacă nu cumva ar fi mai bine să renunțe la afacere și “să vâre cheia sub preș”. În depozitul său se află în prezent 150 de tone de pere.

“Le depozităm aici pe cele pe care le-am recoltat ieri și le punem într-o cameră frigorifică. Nu putem expedia toată cantitatea peste noapte, pentru că avem o suprafață de 18 hectare în care producem mere și pere”, explică fermierul.

Mărfurile sale nu vor fi valorificate pe piață doar în lunile septembrie și octombrie: camerele frigorifice vor fi esențiale pentru a-și păstra produsele, pentru a le putea vinde încetul cu încetul, până la sfârșitul sezonului, care ar putea dura până în aprilie…

Chiar dacă în 2021 a optat pentru un sistem mai puțin consumator de electricitate, astăzi se întreabă dacă mai merită: “În iulie, valoarea facturii noastre se dublase față de martie, or, în iulie, am fost în concediu. În septembrie, mă aștept la o factură uriașă pentru că este perioada în care pornim toate aparatele”, afirmă Guillaume Mahieu.

Conform estimărilor sale, factura la energie va crește cu 50 de mii de euro: “Suntem ținuți ostatici între prețurile energiei și vânzări”, spune pomicultorul, pe care îl bate tot mai mult gândul să renunțe la afacere, chiar dacă această decizie îi va afecta pe cei 25 de angajați cu normă întreagă care lucrează în firmă. (sursa - rtbf.be/article/prix-de-lenergie...; foto - monimmeuble.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu