Eveniment de excepție la Palatul Culturii - 40 DE ANI DE TEZAUR FOLCLORIC

Distribuie pe:

Eveniment de excepție la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Emisiunea Tezaur folcloric, una dintre cele mai longevive și apreciate producții ale Televiziunii Române, și-a sărbătorit, aici, în inima Ardealului, 40 de ani de existență. A fost un spectacol de amploare, cu prestații artistice de excepție, care a reușit să reunească nume importante ale cântecului popular românesc. Maratonul folcloric de pe scena Palatului a fost inițiat și organizat de Asociația Culturală Mureșul Superior, în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul din Târgu Mureș și Centrul Cultural Augustin Bena din Alba.

Ne-am propus ca sub emblema Identitate prin cultură - Din Zestrea Ardealului să readucem în actualitate tradițiile folclorice generoase ale județului și nu numai. Proiectul își propune conservarea, valorificarea și promovarea valorilor autentice și a moștenirii culturale din această regiune. Sunt bucuros că echipa care realizează Tezaur folcloric ni s-a alăturat și astfel am putut să arătăm spectatorilor și telespectatorilor o parte din zestrea noastră tradițională. Țin să mulțumesc dirijorului Zoli Bambo și lui Alexandru Pal, directorul centrului Cultural Augustin Bena, ne-a spus Ioan Cristian Țăran, președintele Asociației Culturale Mureșul Superior.

Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu-Mureș și Consiliul Județean Mureș. Primarul Soós Zoltán, prezent la manifestare, a fost încântat de cele văzute și a declarat că acest eveniment este un exemplu că tradiția și cultura pot să ne unească. Spectacolul a fost, în opinia celor prezenți, unul de referință pentru că a reușit să adune pe scena din Târgu Mureș nume mari ale cântecului popular din toată țara și tineri interpreți care și-au confirmat valoarea. Chiar și o enumerare a interpreților care au încălzit inimile celor prezenți în sală poate spune multe despre calitatea spectacolului... Adriana și Mariana Anghel, Cornel Borza, Claudia Torop, Adrian Stanca, Roxana Reche, Alexandru Pal, Domnica Dologa, Sorin Filip, Mihaela și Ciprian Istrate, Ciprian Roman, Maria Butilă, Ioan Cristian Țăran, Livia Sorlea, Răzvan Năstăsescu, Ina Todoran, Ovidiu Furnea, Frații Chindriș, Anamaria Marti, Ionuț Petreacă, Livia Harpa, Dorina Oprea, Leontina Pop, Dorina Grad, Maria Sântean Faghiura, Maria Neag, Mihai Moldovan, Vasile Crișan, Grupul “Mureșenii” și Ansamblul folcloric “Rapsodia Călimanilor” din Toplița, acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist “Mureșul” din Tg. Mureș, dirijată de maestrul Zoli Bambo. Acest regal folcloric a fost prezentat de realizatoarea emisiunii Tezaur folcloric, Gheorghița Nicolae, cea care a reușit să ducă mai departe emisiunea gândită în 1982 de Marioara Murărescu. În emisiunea care și-a aniversat la Târgu Mureș maturitatea, la cei 40 de ani au debutat, de-a lungul timpului, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Drăgan Muntean, Petrică Mâțu-Stoian și multe alte nume de... tezaur ale cântecului românesc.

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu