KLAUS IOHANNIS: “NU PUTEM SĂ EXPLICĂM POPULAȚIEI CĂ ACUM NU CREȘTEM NICI SALARIILE, NICI PENSIILE, CA SĂ NU CREȘTEM INFLAȚIA”

Distribuie pe:

Guvernul își face treaba cât poate de bine, a declarat președintele Klaus Iohannis, menționând că și-ar fi dorit ca experții să ofere sfaturi înaintea crizei, nu după declanșarea acesteia.

“M-aș fi bucurat ca acești experți să ne spună înainte că vine criza, ca să ne pregătim un pic. Așa, post festum, este ușor de comentat. Guvernul își face treaba cât poate de bine. Nu putem să explicăm populației că acum nu creștem nici salariile, nici pensiile, ca să nu creștem inflația și pe urmă mai vedem. Trebuie să fim realiști. Oamenii au așteptări și ele sunt legitime, de la Guvern, să vină cu soluții și acum și pentru termen mediu și pentru termen lung și din câte am discutat cu premierul și cu miniștrii și discutăm destul de frecvent și discutăm și la nivelul coaliției, toate aceste chestiuni sunt avute în vedere și se lucrează pe ele”, a arătat președintele, în cadrul unei conferințe de presă.

Iohannis a menționat că Guvernul ia în fiecare săptămână măsuri pentru a asigura creșterea economiei și pentru a combate inflația.

“Sigur, există tot felul de teorii, le cunoaștem, cu măsuri prociclice și măsuri anti-ciclice. În final, sigur, guvernul va trebui să se îngrijească și să stabilizeze nivelul veniturilor populației, dar și să scadă inflația și așa se va întâmpla”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele a atras atenția asupra faptului că economia globală a intrat într-o “fază complicată” din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

“Este important să vedem cum am ajuns așa, dintr-o dată, în această criză economică, prețuri în creștere, inflație în creștere, și atunci găsim, totuși, destul de repede explicația, este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a venit cu o abordare care a scumpit prima dată energia, acum se scumpesc alimentele și întreaga economie globală a intrat într-o fază complicată din cauza acestui război. Sigur, în plan național este nevoie de măsuri de corectare și măsuri care vin în sprijinul populației, de aceea am mai spus-o și altă dată și o repet, este foarte bine că în România avem un guvern de coaliție, care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament și astfel poate să vină cu măsuri care ameliorează impactul acestor creșteri de prețuri”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că, deși oamenii așteaptă “soluții imediate”, bugetul “nu poate fi întins oricât de mult” și că sunt necesare multă înțelepciune și răbdare.

“Câteodată, când văd că anumiți politicieni din diverse partide sar tot pe loc și strigă ce rău este și ce greu se mișcă lucrurile, trebuie să vedem că avem în această etapă o abordare guvernamentală și parlamentară așezată, care caută soluții și găsește aceste soluții”, a precizat Iohannis. (Agerpres)

Lasă un comentariu