Două zile, zeci de locații și zeci de parteneri

Anul acesta, Noaptea muzeelor la Muzeul Județean Mureș se extinde pe două zile, în două localități ale județului Mureș – Târgu-Mureș și Călugăreni, cinci spații muzeale, alte douăzeci de locații partenere și multe momente de colecție pregătite pentru ediția cu numărul XVI. În program există și foarte multe atracții pentru copii.

Sâmbătă, 14 mai 2022, spațiile muzeale și spațiile partenere din orașul Târgu-Mureș vor fi deschise în intervalul orar 11.00-02.00 dimineața. Pentru duminică, 15 mai 2022, este pregătit un program special în Parcul arheologic de la Călugăreni, în intervalul orar 11.00-16.00.

Mureșenii sunt invitați să redescopere Târgu-Mureșul, dar și județul, vizitând cele 5 spații muzeale deschise: la Palatul Culturii și Galeriile de Artă; Palatul Toldalagi din Piața Trandafirilor nr. 11 – sediul Secției de Etnografie și Artă Populară; Clădirea muzeului din Cetatea Târgu-Mureș – sediul Secției de Arheologie și Istorie; Clădirea muzeului de pe strada Horea nr. 24 – sediul Secției de Științele Naturii; Pavilioanele TIME BOX și Parcul arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu. Prețul biletului de intrare/ brățara Noaptea muzeelor 2022: adulți – 8 lei; elevi, studenți, pensionari – 4 lei. Biletele se pot achiziționa online înainte de eveniment de pe site-ul muzeului, iar în ziua evenimentului, brățările Noaptea Muzeelor 2022 se pot achiziționa doar din spațiile de vizitare ale Muzeului Județean Mureș.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat accesând pagina de internet https://muzeulmures.ro/noaptea-muzeelor-2022 .

Mureșenii sunt invitați de organizatori să viziteze și locațiile partenere implicate în proiect, care sunt: Cetatea Medievală Târgu-Mureș, Obiectivul Casa Apei din Târgu-Mureș, Sinagoga mare Status Quo Ante și colțul muzeal, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, Casa Bernády, Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Sfântu Gheorghe, Liceul Vocațional de Artă Târgu-Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Restaurant Petry Bistro Și Muzeul Petry, Revista LÁTÓ, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel Târgu-Mureș, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu & Compania Tompa Miklós , Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Târgu-Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș – Muzeul UMFST.

Teatrul Național Târgu-Mureș – spectacole, repetiții, expoziție de costume și vizite în culise de Noaptea Muzeelor

Teatrul Național Târgu-Mureș propune un program live, dinamic și ofertant. Sâmbătă, 14 mai, târgumureșenii sunt invitați la o altfel de întâlnire cu cele două Companii ale Teatrului Național Târgu-Mureș, într-o atmosferă primitoare, pentru toate vârstele. Seria de activități va debuta la ora 11.00 în fața Teatrului, cu spectacolul de improvizație pentru copii în limba maghiară “Căsuța minunilor de primăvară”, coordonat de Benõ Kinga, având o durată de o oră. În continuare, Compania “Tompa Miklós” invită publicul să asiste în intervalul 13.00-13.30, la Sala Mare, la repetiția spectacolul “Un dușman al poporului” de Henrik Ibsen, regia Keresztes Attila, care se va juca de la ora 19.00.

Toți cei curioși să exploreze universul din spatele scenei sunt invitați la ghidaje în culisele Teatrului. În intervalul 13.30-14.30, actori ai Companiei “Tompa Miklós” vor ghida publicul în culise, iar în intervalul 14.30-15.30, vizita va fi coordonată de actori ai Companiei “Liviu Rebreanu”.

Înscrierile se fac la adresele de email pr.office.nemzetiszinhaz@gmail.com sau prin Facebook Messenger pentru Compania “Tompa Miklós”, respectiv secretariat@teatrunational.ro sau prin Facebook Messenger pentru Compania “Liviu Rebreanu”. Numărul de participanți va fi limitat la 50.

În intervalul 14.00-15.00, în fața Teatrului, actorul Costin Gavază va susține un workshop de improvizație cu voluntari și cu participarea publicului.

Seria de evenimente se va încheia în ritmuri de hip-hop, în fața Teatrului, cu ultima parte a tripti-cului “Trei Titanici mici” după “Titanicul” de Florin Lărăzescu, dramatizare de Andreea Radu, în regia lui Alin Neguțoiu. Spectacolul va fi prezentat de la ora 21.00, în fața Teatrului și îi va avea în distribuție pe Luchian Pantea, Csaba Ciugulitu, Rareș Budileanu și Victor Moldovan.

Nu în ultimul rând, o selecție a celor mai extravagante costume din garderoba Teatrului va fi expusă în foaier în intervalul 11.00 – 22.00, la Selfie Wall. Toți doritorii se vor putea imortaliza într-un selfie cu ținute ieșite din comun, de făcut impresie pe social media.

În caz de condiții meteo nefavorabile, evenimentele din fața Teatrului vor avea loc în foaier, anunță organizatorii într-un comunicat de presă remis redacției.

Muzeul Universității “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, pentru al doilea an consecutiv, implicat în “Noaptea Muzeelor”

Muzeul Universității “George Emil Palade” propune tururi ghidate cu acces gratuit la Expoziția permanentă a universității și la Expoziția de carte veche și manuscrise din colecția Bibliotecii UMFST. Tururile vor fi în limbile română, maghiară și engleză, după următorul program: Limba română – ora 11:00, Limba engleză – ora 13:00, Limba maghiară – ora 15:00, Limba română – ora 17:00, Limba maghiară – ora 19:00, Limba engleză – ora 21:00. Pentru ghidaje este necesară înscrierea prealabilă pe adresa de e-mail: muzeul.universitatii@umfst.ro, până pe 13 mai, ora 20:00. Sediul Muzeului “George Emil Palade” este situat în Cetatea Medievală, Bulevardul Cetății, Clădirea Manutanței, etaj 1.

Aquaserv ne invită la Muzeul Casa Apei

Partener al evenimentului Noaptea Muzeelor, Aquaserv îi invită, sâmbătă, 14 mai, la Muzeul Casei Apei din Târgu-Mureș, str. Verii nr. 44.

Muzeul Casa Apei, înființat în anul 2016, este membru al Rețelei Globale a Muzeelor Apei (WAMU-NET), aflată sub egida UNESCO, încă din anul 2019. Muzeul Casa Apei este depozitarul unor exponate specifice domeniului de activitate al Companiei Aquaserv care, sub deviza “Drumul spre civilizație”, spun povestea celor peste 115 ani de tradiție în sfera furnizării serviciilor de apă și canalizare către comunitate.

Aquaserv ne invită să admirăm și să studiem diverse utilaje, aparate hidrotehnice de măsură, instalații, pompe, capace de canal din prima jumătate a secolului XX, expuse atât în interior, cât și în exterior. De asemenea, muzeul, în spațiul interior, dispune de o arhivă foto impresionantă, dar și hărți, proiecte și planuri de situații.

Lasă un răspuns