ZIUA LIMBII CHINEZE

Distribuie pe:

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit www.un.org, preluat de Agerpres.

Celebrarea zilei a fost stabilită în fiecare an, în perioada Guyu (“Ploile cerealelor”), a șasea dintre cele 24 de perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităților agricole, care corespunde datei de 20 aprilie în calendarul gregorian. Această zi aduce și un omagiu personajului mitologic chinez Cangjie, care a inventat caracterele chinezești. Se spune că ar fi fost istoricul oficial al Împăratului Galben, potrivit sursei amintite.

Limba chineză a fost recunoscută ca limbă oficială a Națiunilor Unite în 1946. Cu toate acestea, în primii ani, chineza nu a fost frecvent folosită în activitatea Națiunilor Unite. Situația a fost îmbunătățită după restabilirea drepturilor legale ale Republicii Populare Chineze în Organizația Națiunilor Unite, în 1971. În 1973, Adunarea Generală a inclus limba chineză ca limbă de lucru, fiind urmată de Consiliul de Securitate, în 1974.

În 2021, UNSRC Chinese Book Club organizează trei evenimente sub tema “Highlighting Pictographs”. Cele trei evenimente se vor axa pe trei tipuri de pictografii asociate cu trei culturi și trei situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

Toate cele trei evenimente vor fi organizate în direct prin Zoom. Fiecare eveniment va dura o oră și va include o sesiune de întrebări și răspunsuri de zece minute.

Lasă un comentariu